TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Krijgsgevangenenkamp Oflag 64

Rond dit schoolgebouw was een Duits krijgsgevangenkamp gevestigd dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende functies had. Het kamp werd oorspronkelijk als Stalag XXI-B in september 1940 geopend en was bedoeld voor Poolse krijgsgevangenen. In december dat jaar werden de Poolse soldaten en officieren gesplits en het kamp werd een Oflag (kamp voor officieren), onder de naam Oflag XXI-B. In de daaropvolgende jaren werden hier Geallieerde officieren gehouden, totdat het kamp in april 1943 ontruimd werd. Op 6 juni 1943 kreeg het kamp een nieuwe naam: Oflag 64. Hier werden uitsluitend Amerikaanse officieren gevangen gehouden. Op 21 januari 1945 werd Oflag 64 ontruimd en de gezonde officieren moesten richting het westen marcheren. Op 23 januari 1945 werd het kamp bevrijd door de Sovjet 61e leger. Ongeveer 100 Amerikanen bleken nog aanwezig te zijn.

Het kamp tegenwoordig:
Tegenwoordig staat hier een monument voor de gevangenen van dit kamp. Het schoolgebouw is het enigste tastbare wat er nog van het kamp is overgebleven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

53.004583, 17.724028

Lees meer (3)