TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fort van Breendonk

De gruwel van het Nazisme en de concentratiekampen hebben ook BelgiŽ niet gespaard. Het Fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs. Het is een van de best bewaarde kampen in Europa.

Het Fort is met het grootste respect voor de historische waarheid volledig gerenoveerd. Tijdens het aangrijpende bezoek ervan ontdekt u de werf waar de gevangenen dwangarbeid moesten verrichten, de folterkamer, de douches, de executieplaats, de gevangenenkamers....

U wordt tijdens uw bezoek begeleid door de modernste museologische middelen, zoals audio-gidsen, originele audio-visuele getuigenissen van oud-gevangenen, films en reuzegrote foto's. Zo wordt u werkelijk ondergedompeld in het leven van de gedetineerden, een leven in de greep van de SS.

Aan het eind van het bezoek, geven de verscheidene museum zalen u extra toelichting bij deze sombere bladzijde uit onze Belgische geschiedenis. Een portrettengalerij van gevangenen: Breendonk als een radertje in de terreurmachine van de Nazi's en ten slotte het Fort na de bevrijding.

Noot: Breendonk heeft ook een geschiedenis in de Eerste Wereldoorlog. Dit kan bijvoorbeeld gezien worden op het Eerste Wereldoorlog monument.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

En wat deed mijn eigen volk?
Onverwerkt verleden
Breendonk 1940-1945
BelgiŽ in de Tweede Wereldoorlog 2
Het stille verzet
Ieder zijn zwarte
Eerbetoon aan Jozef Corbeel in Fort Breendonk

okt2016

Eerbetoon aan Jozef Corbeel in Fort Breendonk

Op zondag 30 oktober werd in Fort Breendonk het docu-interview ĎCorbeel, Mitkommen!í van de hand van Brecht Helsen vertoond. Hierin vertelt Jozef Corbeel over de donkere periode die hij meemaakte van zijn gevangenschap in 1941 tot aan de bevrijding in 1945. Aan de hand van ingekleurde schetstekeningen van Koen Huybreghts worden de woorden van Corbeel kracht bijgezet.

Lees meer