TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Protestants Kerkhof Blijham

Het Protestantse Kerkhof van Blijham ligt achter de kerk. Er liggen vijf vliegeniers begraven, drie van hem kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, ťťn uit Canada en ťťn uit AustraliŽ. Ze zijn allen gesneuveld op 29 september 1941.

Op 29 september 1941 steeg om 19:37 uur de Wellington IC X9910 KO-Y van haar basis Marham op. Dit toestel maakte deel uit van het 115e Squadron bestaande uit circa 25 Wellington bommenwerpers van de RAF met als doel Hamburg. Boven de Dollard werden deze vliegtuigen beschoten door de Duitsers en werd de IC X9910 geraakt die toen al brandend richting Winschoten vloog en snel daalde en in Blijham om 22:52 uur net boven de grond uiteenspatte nabij de NH kerk in het Oosteinde waarbij 5 bemanningsleden om het leven kwamen. 1 Bemanningslid kon met behulp van zijn parachute uit het vliegtuig springen en zat als krijgsgevangene de oorlog verder uit.

Slachtoffers;
T.W. Bull, 19 jaar, Sergeant / Wireless Operator / Air Gunner, Royal Air Force
J.H. Goody, 23 jaar, Sergeant, Royal Australian Air Force
W.K. Colfe, 25 jaar, Pilot Officer / Air observer, Royal Canadian Air Force
T.D. Griffiths, 19 jaar, Sergeant / Wireless Operator / Air Gunner, Royal Air Force
A.R Hulls, 26 jaar, Sergeant, Royal Air Force

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Chris Kranenborg
  • Foto's: Chris Kranenborg