TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Kamp Neugraben

Toen de plaquette op de locatie van het Außenlager aan de Falkenbergsweg door bedenkelijk vandalisme herhaaldelijk kapot was geslagen, is gekozen voor een gedenkplaat in het dorp Neugraben. De tekst op de koperen gedenkplaat luidt:

VERNIETIGING DOOR ARBEID

Tot het einde van de jaren ’60 stonden hier zogenaamde "Plattenhäuser" voor Hamburger families die door de bombardementen dakloos geworden waren. Voor de bouw van deze huizen en de aanleg van straten en waterleiding werden naast dwangarbeiders ook gevangenen uit het concentratiekamp Neuengamme ingezet.

Vijfhonderd Joodse vrouwen kwamen na verblijf van jaren in andere concentratiekampen waaronder als laatste Auschwitz-Birkenau, via Dessauer Ufer naar het Außenlager Neugraben van het KZ Neuengamme.

Van september 1944 tot februari 1945 waren deze vrouwen in het barakkenkamp aan de Falkenbergsweg ondergebracht en zij moesten voor plaatselijke bouwondernemingen levensgevaarlijke dwangarbeid verrichten. Zij werden ook ingezet voor opruimwerkzaamheden na de bombardementen in Harburg en Neugraben.

De overlevenden werden in februari 1945 naar Tiefstack overgebracht en van daar naar het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Peter de Knegt
  • Foto's: Tineke de Knegt

53.469602, 9.852924