TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Westwall-Museum Besseringen

Bij Besseringen is de enige overgebleven bunker "B-Werk" van de Westwall. Dit type was het zwaarste type van de Westwall, met muren en dak van 1,5 meter dik. Het oppervlak van de bunker was 24,60 bij 17,80 meter en de bunker bood plaats aan 80-90 soldaten, die in de bunker 30 dagen konden overleven. De bunker is gebouwd in 1938-1939, en er is 2800 m3 beton en 200 ton staal gebruikt. In totaal zijn er 32 van dit type gebouwd.

Het B-werk Besseringen werd op 15 maart 1945 door de laatste aanwezige Duitse soldaten verlaten, zonder dat er gevochten is. Waarschijnlijk kwamen drie dagen later de eerste Amerikaanse eenheden bij het B-werk aan.

Deze bunker werd in 1997 door het "Genootschap van reservisten Merzig" uitgegraven en tot 2002 onderhouden.Vanaf die datum is de heemkundevereniging Merzig verantwoordelijk voor het onderhoud en exploitatie. De bunker in Besseringen is deels toegankelijk gemaakt toegankelijk voor het publiek.

Het dak van de bunker is van de volgende faciliteiten voorzien:
- 2 naar 6 zijden gericht pantsertorens 20P7, met elk 2 MG34 machinegeweren met affuit,
- Observatieklok 90P9,
- Gepantserde koepel voor automatisch mortier, type M19,
- Gepantserde koepel voor vlammenwerper FN,
- 2 Nooduitgangen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Westwall-Museum Besseringen
  • Foto's: Cor Mehlkop