TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Molenaarsgraaf

Het Protestantse Kerkhof van Molenaarsgraaf ligt achter de kerk die midden in het dorp staat. Deze begraafplaats biedt plaats aan zes Gemenebest-vliegeniers, gesneuveld op 22 mei 1944. Zij maakten deel uit van de bemanning van de Lancaster ND559 van 156 Squadron van de Royal Air Force. In de nacht van 21 op 22 mei 1944 waren zij op missie naar Duisburg. Hun bommenwerper werd echter neergeschoten door een Duitse jager.

De crew van het vliegtuig:
Flight Sergeant W.J. Ward (Pilot)
Sergeant S.G. Smith (Flight Engineer)
Flight Sergeant E.E.E. Roberts (Navigator)
Flight Sergeant R.G. Watts (Wireless Operator)
Flight Sergeant R. Keating (Air Bomber)
Squadron Leader J.E. Blair (Air Gunner)
Sergeant J.T.E. McCaffery (Air Gunner)

De piloot van het toestel, Flight Sergeant Ward, wist zich per parachute in veiligheid te brengen. Hij bracht de rest van de oorlog door als krijgsgevangene. De rest van zijn crew overleefde de crash niet en ligt begraven in Molenaarsgraaf.

Bij de ingang van het kerkhof staat op een informatiebord de toedracht van de laatste vlucht van ND559 beschreven. In 2017 is vlakbij de begraafplaats een monument opgericht voor de bemanning van dit vliegtuig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Schlebaum
  • Foto's: Arjan Vrieze (1,3,4) & Fedor de Vries (2)