TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Amerikaanse Oorlogsgraven Protestantse Kerkhof Opijnen

Het Protestantse Kerkhof ligt naast de N.H. Kerk in Opijnen. Hier rusten acht Amerikaanse militairen, wat opmerkelijk is omdat bijna alle andere Amerikaanse graven zijn verplaatst naar ťťn van de grote oorlogsbegraafplaatsen of naar de U.S.A. Op speciaal verzoek van de familieleden van de slachtoffers en de inwoners van Opijnen zijn deze graven tot op de dag van vandaag nog steeds in Opijnen.

De grafstenen wijken af van de marmeren kruizen die normaal staan op Amerikaanse graven in Europa. Deze komen overeen met de grafstenen op de grote "National Cemeteries" in de U.S.A. zoals Arlington National Cemetery.

Na een bombardementsvlucht op de Messerschmitt fabriek in Kassel (Duitsland) probeerden de bemanningsleden terug te komen naar hun basis in Engeland. Maar om 11.00 werd hun B17 van het 91 Bomb Group American Air Force met de naam 'Man-O-War' neergeschoten door Duitse jagers. Het toestel stortte neer in Opijnen, van de tien bemanningsleden waren er acht op slag dood. Deze acht slachtoffers liggen begraven op deze begraafplaats. Op de crash locatie staat dit monument.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)