Strafkamp Oberlangen (Emslandlager VI)

Emslandlager VI (Oberlangen) in het Emsland werd opgericht in de herfst van 1933. Het was gepland als concentratiekamp maar werd later gebruikt als strafkamp voor tegenstanders van het Nazi-regime. Er was in het begin ruimte voor 1000 gevangenen.Tot het begin van de oorlog in 1939 werden de gevangenen te werk gesteld bij de ontginning van het veen.

In de oorlog werd het een krijgsgevangenenkamp. In het begin voor Polen, later voor Russen.Al in de winter van 1941/1942 was het sterftecijfer hoog door ziektes, honger en kou. Later is het kamp gebruikt als interneringskamp voor Italiaanse militairen. Vanaf 1944 werden vrouwelijke krijgsgevangenen uit Polen hier gevangen gezet.

Het kamp werd bevrijd op 12 april 1945 door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Stanislaw Maczek. Toen waren er nog 1728 vrouwen in het kamp.

Op de kamp begraafplaats (Kriegsgršberstštte) rusten 62 Russische krijgsgevangen en individuele graven en tussen de 2000 en 4000 slachtoffers in massagraven. Van het kamp zelf is er niets over, wel staat er een Poolse herdenkingstafel (geplaatst in 1995).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)