TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Strafkamp Dalum (Emslandlager XII)

Emslandlager XII (Dalum) werd als strafkamp opgericht in het voorjaar van 1938 voor 1500 gevangenen. In de oorlog werd het een krijgsgevangenenkamp, waar in eerste instantie Franse militairen zaten. Later werden hier vooral Russische gevangenen geïnterneerd en op door zware arbeid uitgebuit.

Op 18 november kwamen hier tijdelijk 1000 tot 3000 mannen uit Rotterdam die als dwangarbeider te werk werden gesteld. In 1945 werden hier gevangenen uit het concentratiekamp Neuengamme geplaatst en te werk gesteld. Dit duurde tot 24 maart 1945 toen het kamp werd opgeheven.

Van het kamp is alleen een deel van de ingang en een transformatorhuisje overgebleven. In de directe nabijheid ligt de kamp begraafplaats (Kriegsgräberstätte). Hier rusten 49 voornamelijk Russische gevangenen met naam in individuele graven. Daarnaast liggen hier in massagraven tussen de 8000 en 16000 onbekende Russische krijgsgevangenen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)