TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Esterwegen

Concentratiekamp Esterwegen was ťťn van de eerste concentratiekampen in Duitsland en is opgericht op 20 juni 1933 (samen met BŲrgermoor en Neusustrum). Tot 1936 was Esterwegen een concentratiekamp waarna het een strafkamp werd. De laatste jaren werd Esterwegen ook gebruikt als kamp voor de "Nacht und Nebel"-gevangenen.

Esterwegen werd berucht omdat de Nobelprijswinnaar voor de Vrede Carl van Ossietzky daar zo slecht werd behandeld dat hij aan de gevolgen overleed. De naam BŲrgermoor blijft verbonden met het lied "Wir sind die Moorsoldaten", dat ver buiten de concentratiekampen bekendheid kreeg en jarenlang gold als een krachtig verzetslied tegen de nazi's en andere onderdrukkers. Het lied ontstond in 1933 uit het verbod van de SS en SA om bekende linkse liederen in de kampen te zingen. De gevangenen maakten daarop hun eigen lied, dat tot grote woede van de bewakers telkens opnieuw door de gevangenen werd gezongen.

Na de oorlog werd het kamp gebruikt als interneringskamp en daarna tientallen jaren als kazerne door het leger. Sinds 2001 is gewerkt om het voormalige kamp om te vormen tot een Gedenkstštte.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Lees meer (2)