TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frøslevlejrens Museum (Frøslev Gevangenen Kamp Museum)

In januari 1944 werd het Frøslev Gevangenen Kamp (Frøslevlejrens) opgericht door de Duitsers nabij het dorp Frøslev in het zuid-westen van Denemarken, vlakbij de Duitse grens. In de periode van half augustus 1944 tot en met mei 1945, werden er 12.000 gevangenen in het kamp opgesloten. De meeste van deze gevangenen waren communisten, andere politieke gevangenen of werden verdacht van verzetsactiviteiten tegen de Duitsers.
Gedurende die periode werden 1600 gevangenen overgebracht naar Duitse concentratiekampen, waarvan ongeveer 220 van hen overleden.

Op het moment dat de Deens regering onderhandelde met de Duitsers over de overplaatsing van Deense gevangenen van Duitsland naar Denemarken, probeerde de Zweedse graaf Folke Bernadotte om Scandinavische gevangenen naar Zweden te krijgen (Zweden was neutraal tijdens de Tweede Wereldoorlog).
In de maanden maart en april 1945 werden ongeveer 10.000 Noorse en Deense gevangenen naar hun land van herkomst teruggebracht. Een deel van hen kwam terecht in het Frøslev gevangenen kamp, waar een aantal van hen uiteindelijk stierf. Onder deze doden waren een aantal van de 1960 Deense politie agenten die op 19 september 1944 werden gearresteerd en gedeporteerd door de Duitsers.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)