TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Dordrecht

Op de Algemene Begraafplaats van Dordrecht is een groot Nederlands erehof wat 79 graven bevat.

Op het erehof staat een bord van de Oorlogsgravenstichting:
"EREHOF DORDRECHT

Deze erehof vormt de laatste rustplaats voor 94 doden uit de Tweede Wereldoorlog, militairen en burgers.

Het zijn merendeels officieren, onder-officieren en manschappen van de Nederlandse krijgsmacht die tijdens de oorlogsdagen in mei 1940 zijn gesneuveld op het Eiland van Dordrecht. Dit eiland was met zijn bruggen een belangrijke verbindingsweg tussen Brabant en de Vesting Holland. De binnenvallende Duitse troepen, voorafgegaan door parachutisten, maakten van de bruggen bij Moerdijk en Zwijndrecht gebruik, na hun opmars door Noord-Brabant. De omgeving van Dordrecht werd daardoor een middelpunt van strijd.

De andere landgenoten vielen in het verzet tegen de Duitse bezetter, bij acties van de ondergrondse Binnenlandse Strijdkrachten en bij dwangarbeid in Duitsland.

Ö

Het beeld van een geŽxecuteerde man, dat deze gevallenen symboliseert, is van de beeldhouwer Cor van Kralingen. Dit monument werd geadopteerd door de Christelijke Scholengemeenschap Dordrecht, "om de leerlingen te leren begrijpen waarom mensen destijds hun leven gaven voor de vrijheid".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Op de Essenhof klinken wederom 112 namen van zij die vielen

mei2018

Op de Essenhof klinken wederom 112 namen van zij die vielen

DORDRECHT - Op weg naar de herdenking van 75 jaar bevrijding - in 2020 - klonken op de gemeentelijke begraafplaats de Essenhof zondag 6 mei 112 namen van gevallenen.

Lees meer

Lees meer (7)