TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Slag Kapelsche (Capelse) Veer

Op deze locatie aan de Bergsche Maas was tijdens in 1944 een Duits bruggehoofd. Vier aanvallen werden gedaan door Polen, Britten en Canadezen. Het heeft in totaal 5 weken geduurd.
De eerste mislukte aanval door de 1e Poolse Pantserdivisie was in de nacht van 30 op 31 december 1944.
De tweede mislukte aanval door de 1e Poolse Pantserdivisie was in de nacht van 6 op 7 januari 1945.
De derde mislukte aanval door Britten en Noren was in de nacht 13 op 14 januari 1945.
De vierde aanval werd gedaan door de 4th Canadian Armoured Division van 26 t/m 31 januari 1945. Deze aanval slaagde, op 31 januari 1945 trokken de Duitsers zich terug.
In totaal vielen er bijna 1200 slachtoffers tijdens deze vier aanvallen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Fedor de Vries

Gerelateerde boeken

Van paardenwagen tot tank

3apr

Klachten over oorlogsmonument Kapelsche Veer: 'Letters die je niet kunt lezen, hebben geen waarde'

ďLetters die je niet kunt lezen hebben geen waardeĒ, stelt Piet Pruijssers van de Heemkundevereniging Sprang-Capelle. Bij de historische vereniging zijn meerdere klachten binnengekomen, over de onleesbaarheid van de plaquettes op het monument Kapelsche Veer. Het in 2018 vernieuwde monument herinnert aan de bloedige veldslag, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bij het Kapelsche Veer plaatsvond.

Lees meer

31jan

Indrukwekkende beelden van de herdenking van de veldslag om Kapelsche Veer

Hoge militairen en ambassadeurs uit Canada, Polen, BelgiŽ, Noorwegen, Engeland en Nederland hebben vrijdag de Slag om het Kapelsche Veer herdacht. 75 jaar geleden kwam er een einde aan het laatste grote gevecht in Brabant, waarbij honderden doden vielen aan geallieerde en Duitse zijde. Bekijk de indrukwekkende beelden in de video hierboven.

Lees meer