TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Egbert Snijder Monument Edam

Het monument werd op 12 februari 1949 onthuld, vier jaar na de fusillade in Haarlem van Egbert Snijder en Klaas de Boer. Ook Walraven van Hall werd toen gefusilleerd.

Het monument is ontworpen door Jan Cornelis Bander. Het beeld bestaat uit twee onderdelen: de basis in de vorm van een vierkante natuurstenen pilaar en een bronzen beeld. Jaap Kaas heeft de zuil gehouden en het bronzen beeld is gegoten door Albert N. Binder.

Op de voorzijde staan de namen van de gevallen verzetslieden van KP Waterland. Egbert Snijder en Koen Rozendaal waren ten tijden van de oorlog commandant van Knokploeg Waterland.

Tekst voorzijde monument

EGBERT SNIJDER MONUMENT
1940 - IN MEMORIAM - 1945
GEVALLENEN L.K.P WATERLAND
E. SNIJDER CDT-EDAM
L. BEUMER DE RIJP
K. DE BOER PURMEREND
C. TEN HOOPE BEEMSTER
N.J. JONK BEEMSTER
W.C. KONIJN ILPENDAM
K. ROZENDAAL BERKEL
J. RUIJTER JZN BEEMSTER
J. RUIJTER SR BEEMSTER
W.H.J. V.D. SPEK BERKEL
W. WOESTENBURG DE RIJP
W. STOLP SCHARDAM

Op de vier zijden van de zuil staan de wapens van de gemeenten die aan het verzet meededen. Aan de voorzijde het wapen van Waterland, aan de linkerzijde het wapen van Monnickendam en van de Purmer. Aan de rechterzijde het wapen van Oostzaan en het wapen van De Rijp. Aan de achterzijde, boven het gedicht, het wapen van Edam, Marken, Beemster en Volendam.

Tekst monument aan de achterzijde is een gedicht van P. Spaander aangebracht:

BEDENKT GIJ, DIE HIER STAAT EN LEEST DE ONVERWOEST’BRE VRIJHEIDSGEEST DIE IN EEN TIJD VOL NOOD EN LEED DE VRIJHEIDSFAKKEL BRANDEN DEED!

Boven op de pilaar staat een bronzen beeld van een leeuw en een adelaar, laatstgenoemde wordt door de leeuw doodgebeten. De leeuw stelt Nederland voor en de adelaar stelt Nazi-Duitsland voor, deze houdt ook een swastika vast.

Het monument is tot stand gekomen door het initiatief van de voormalig leden van KP Waterland.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl, Nick Doevendans
  • Foto's: Nick Doevendans