TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Neergestorte Lancaster Den Ham

Dit monument herdenkt een op deze plaats neergestorte Lancaster. Het monument is een kolossale veldkei, voorzien van een tekst waarop wordt vermeld dat op 16 september 1943 een lancaster van de RAF is neergestort.
Hierbij kwam de pilootF/Lt Leslie Gorden Knight, DSO om het leven. Hij had de andere zeven bemanningsleden de kans gegeven het toestel op tijd te verlaten. De lancaster was van het beroemde 617 Squadron (JB144 KC-N). Les Knight kreeg in 1943 de Distinguished Service Order uitegreikt vanwege zijn deelname aan operatie Chastise - de aanval op de Roerdammen. De bemanning van Knight die toen met Lancaster N-Nan vlogen, vielen de Ederdam aan. De dam werd door hun bom gebroken.
F/Lt L.G.Knight ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Den Ham.

Op foto 3 wordt de kist met het lichaam van F/Lt Leslie Gorden Knight vanuit het wrak in een rouwkoets gedragen, de ochtend na de crash.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Lammert Melk / Arjan Vrieze
  • Foto's: Lammert Melk (1,2) & Stefan Hendriks (3)
Oorlogsheld (95) die vliegtuigcrash bij Den Ham overleefde is gestorven

jan2019

Oorlogsheld (95) die vliegtuigcrash bij Den Ham overleefde is gestorven

De Canadees Fred Sutherland is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij wordt gezien als een oorlogsheld, omdat hij ťťn van de ĎDambustersí was die bombardementen uitvoerde op Duitse dammen. In 1943 overleefde Sutherland een vliegtuigcrash bij Den Ham.

Lees meer