TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogherdenkingsmuseum Lofoten

Het museum geeft een beeld van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Noorwegen en het gaat in het bijzonder in op de aanval van de geallieerden op 4 maart 1941 op de Lofoten Eilanden. Deze operatie had de codenaam Claymore.

De opzet van deze amfibische aanval was het bemachtigen van de Enigma-Machine van de Kriegsmarine en andere belangrijke geheime codes. Uit Scapa Flow op de Orkney Eilanden vertrok een vloot met 600 man naar de Lofoten, waaronder 50 Noorse commando’s, ingeladen op de voormalige Nederlandse kanaalboten Princess Beatrix en Queen Emma.

De Duitsers waren volkomen verrast en overrompeld. De Britten brachten enige Duitse schepen tot zinken en de gelande troepen bliezen de visfabrieken op. De Enigma-machine werd niet gevonden, maar wel enkele belangrijke codes van de Duitse marine.

De aanval wordt gezien als een van de eerste serieuze geallieerde aanvallen op de Duitsers. Men keerde terug met 213 Duitse krijgsgevangenen en 314 Noorse vrijwilligers.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Schepen van de Koninklijke Marine in W.O. II
Nederlandse oorlogsschepen 1940-1945

68.231124, 14.564572