Monument Slachtoffers Stadhuis Heusden

Op de plaats van het oude stadhuis van Heusden staat een Monument dat de 134 slachtoffers herdenkt die werden gedood toen de Duitsers het stadhuis opbliezen op 5 november 1944.

Dit deden ze omdat ze zich terugtrokken over de Bergsche Maas en ze de hoge punten opbliezen. Het is niet bekend of de Duitsers wisten dat er mensen zich in de kelders schuilhielden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Fedor de Vries

Gerelateerde boeken

Black Watch

14okt

134 mensen stierven toen 't stadhuis van Heusden werd opgeblazen, boek met verhalen van overlevenden

Een kwart eeuw is schrijfster en journaliste Geke van de Merwe (80) ermee bezig geweest en nu is het klaar: haar boek 'De Stadhuisramp, een onbestrafte oorlogsmisdaad'. ďHet is een mensenboek. De mensen die het hebben meegemaakt, vertellen van binnenuit hoe het was om in die kelder van het Heusdense stadhuis te zijn, toen de Duitsers bewust het stadhuis opbliezen.Ē Bij het (later erkende) oorlogsmisdrijf kwamen 134 mensen om het leven.

Lees meer

5okt

Riek van Alphen verloor vier zonen toen de Duitsers het stadhuis in Heusden opbliezen

ĎPiet, Jan, Joop, Hans en Mariaí. Hans van Alphen uit Uden somt zijn doopnamen op. Vier van deze doopnamen herinneren hem nog dagelijks aan zijn overleden broers. ĎIk heb ze nooit gekend, maar op deze manier leven ze eigenlijk in mijn naam voortí, vertelt Hans die in 1946 is geboren. Hij is vernoemd naar zijn jongste overleden broer. Zijn broers kwamen om toen de Duitsers in de nacht van 4 op 5 november 1944 het stadhuis in Heusden opbliezen. In totaal 134 burgers kwamen om. Ik praat er vaak over omdat het verhaal niet vergeten mag worden.

Lees meer