Monument Slachtoffers Stadhuis Heusden

Op de plaats van het oude stadhuis van Heusden staat een Monument dat de 134 slachtoffers herdenkt die werden gedood toen de Duitsers het stadhuis opbliezen op 5 november 1944.

Dit deden ze omdat ze zich terugtrokken over de Bergsche Maas en ze de hoge punten opbliezen. Het is niet bekend of de Duitsers wisten dat er mensen zich in de kelders schuilhielden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Fedor de Vries

Gerelateerde boeken

Black Watch

5nov

Indrukwekkende herdenking en stille tocht voor de 134 slachtoffers van stadhuisramp Heusden

De 134 slachtoffers van de stadhuisramp in Heusden zijn maandagavond op indrukwekkende wijze herdacht. Honderden Heusdenaren liepen mee in een stille tocht. Tussen de 500 en 700 mensen woonden in de Grote of Catharijnekerk de herdenkingsdienst bij. 75 jaar geleden kwamen 134 inwoners om het leven toen het stadhuis door de Duitsers werd opgeblazen.

Lees meer

5nov

Trudies vader was EHBO'er tijdens Heusdense Stadhuisramp (1944) 'Hij liet er nooit veel over los'

Heusden staat maandag met twee herdenkingen stil bij de stadhuisramp van 1944, precies 75 jaar geleden. In de nacht van 4 op 5 november bliezen de Duitsers de toren van het stadhuis op. De nog jonge vader (21) van Trudie van den Ossenblok was EHBO'er tijdens de dramatische oorlogsnacht. ďHij heeft er nooit veel over losgelaten, pas op latere leeftijd is hij gaan praten.Ē

Lees meer