TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monumentencomplex Slag om Velikije Loeki 1942-1943

Deze 26 meter hoge obelisk staat op de hoogste punt in Velikiye Luki en herdenkt de duizenden Sovjet soldaten en officieren die bij de zware gevechten om deze stad tussen 1942 en 1943 het leven lieten. De 8e Estse Geweer Korps heeft een grote rol gespeeld in de gevechten en de volgende opschrift op de centrale gedenksteen luidt dan ook in het Ests en Russisch:

"Eeuwige glorie aan de gesneuvelde helden die voor vrijheid en onafhankelijkheid van onze Sovjet Moederland hebben gevochten!"

"XII.1942-I.1943. "In de strijd voor de bevrijding van de stad waren betrokken: 8e Estse Geweer Korps, 257e en 357e infanteriedivisies, 47e Gemechaniseerde Brigade, 13e en 38e tank regimenten en 146e dep. Tank Bataljon. Eeuwige glorie aan de helden die gevallen in de gevechten voor de vrijheid en onafhankelijkheid van onze Sovjet Moederland! "

Aan de voet van het monument is de as bijgelegd van een onbekende soldaat en ook zijn hier de graven van gesneuvelde soldaten uit 26 Sovjet staten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)