TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Oudenaarde

Op de Algemene Begraafplaats in Oudenaarde liggen 25 oorlogsgraven van het Gemenebest. Er liggen 18 graven uit de Tweede Wereldoorlog waarvan er één niet is geïdentificeerd. De overige zeven graven zijn uit de Eerste Wereldoorlog.

Op het perk van het Britse Gemenebest ligt ook het graf van een Australisch infanterist, gesneuveld in de eerste wereldoorlog : " J.E. SHARMAN - 13 mei 1918 ".

Daarnaast ligt ook de bemanning van de Halifax die in Bevere neerviel op 2 mei 1944.
De vliegeniers liggen naast mekaar, op de 2de rij, voor de haag.

In 1943 werd door het geallieerde commando een scenario opgesteld waarbij al de aanvoerwegen tussen Duitsland en de Duitse troepen te velde zouden moeten worden afgesneden om de landing op de Franse kusten met succes te kunnen uitvoeren.
Een onderdeel van het plan was het uitschakelen van de belangrijkste spoorwegknooppunten naar het invasiefront.
Op 1 mei 1944 is het "target" Saint-Ghislain waar zich de splitsing van de lijn Bergen-Valenciennes en Bergen-Doornik situeert. Een eerste bombardement door tweemotorige toestellen van de United States Air Force had reeds in de voormiddag plaatsgevonden.
‘s Avonds maakt de RAF zich klaar om het doel een tweede maal aan te vallen.
137 vliegtuigen (89 Halifaxes, 40 Lancasters en 8 Mosquito’s) van de 6th & 8th group nemen daaraan deel. 14 bommenwerpers van het 429th "Bison" Squadron van de Royal Canadian Air Force, dat gestationeerd is op het vliegveld van Leeming in Yorkshire (GB), zijn van de partij. Eén van hen is de Handley Page "Halifax" III LW 415 - "AL-K for King" die om 22 u 12 opstijgt.

De bemanning bestaat uit:
Royal Air Force : George Algernon ELLIOTT
Royal Canadian Air Force : Stuart Mackenzie LESLIE - Robert James WEBSTER
John Elie Frederick HAWKE - Garnet Edward McCANN - George Graham VIPOND
Earl Freiman BALDRY

Even na 23u15 wordt de opdracht uitgevoerd. Gedurende 40 minuten vallen de bommen onophoudelijk op Saint-Ghislain. Het wordt een succesvolle aanval; de verkeersas is voorlopig geneutraliseerd, maar ook de omgeving van de markt en een deel van de kerk worden zwaar geteisterd.
De RAF verliest slechts 2 toestellen: een Avro "Lancaster" MK X (KB 711) en onze Halifax AL-K for King.

Door een defect aan het kompas had deze laatste gedurende de heenreis een vertraging opgelopen met als resultaat dat hij ± 18 minuten na de main force boven het doel kwam.
Het toestel was hierdoor geïsoleerd bij de terugkeer en dus een gemakkelijke prooi voor nachtjagers. Om 00u30 wordt hij in de omgeving van Oudenaarde inderdaad getroffen door de kogels van een Duitse Messerschmitt BF 110 nachtjager van de basis Sint-Truiden, bemand door piloot Oblt Georg Hermann GREINER, bevelhebber van 11./1 NJG.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar + Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Luc van Waeyenberge (1, 2, 3), Marie-Christine Vinck (4, 5)

50.849167, 3.609371

Canadese piloot 75 jaar na vliegtuigcrash begraven in Oudenaarde

mei2019

Canadese piloot 75 jaar na vliegtuigcrash begraven in Oudenaarde

De Canadese piloot Leslie Stuart is 75 jaar na zijn vliegtuigcrash begraven in Oudenaarde. Hij overleefde 75 jaar geleden als enige het ongeluk. Zijn laatste wens was om begraven te worden bij zijn bemanningsleden. Die wens is nu in vervulling gegaan.

Lees meer