TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Belgische Vliegeniers

Op de Gemeentelijke Begraafplaats Evere in Brussel zijn Belgische Vliegeniers die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog begraven in een apart ereveld met monument.
Er zijn 215 graven. Hiervan zijn er zo'n 30 symbolisch, de vermelde persoon is als vermist opgegeven.

Op 10 mei 1940, de eerste oorlogsdag, schoot luitenant-vlieger Etienne Dufossez een Duits vliegtuig af maar werd helaas slachtoffer van zijn moed en op zijn beurt neergehaald.
Zijn moeder wijdde zich gedurende de oorlog aan goede werken voor het vliegwezen en toonde een bijzondere bezorgdheid voor weduwen en wezen van vliegeniers alsook voor echtgenotes en kinderen van uitgeweken vliegeniers naar Engeland.
Onmiddellijk na de oorlog vatte zij het plan op, ter nagedachtenis aan haar zoon, om een ereperk van de luchtmacht op te richten als rustplaats voor alle gesneuvelde Belgische militaire vliegeniers van de oorlog 1940-1945. Haar idee werd met veel sympathie onthaald, maar pas na jaren koppig aandringen kreeg zij van de minister van Binnenlandse zaken zijn toestemming tot het oprichten van een ereperk.
Met talrijke akties kon zij het nodige geld verzamelen om een perceel grond aan te kopen voor 215 graven op het kerkhof van de stad Brussel (Evere).
Architect Vandenbosch en beeldhouwer Bataille maakten een model van het monument dat het embleem van het perk moest voorstellen.
De repatriëring van de lichamen begraven in Duitsland, Nederland, Engeland en Frankrijk duurde van 1948 tot 1950. Bij de officiële inhuldiging op 18 september 1950 waren er 215 graven samengebracht, inbegrepen de 31 symbolische voor de vermiste vliegers.
De graven zelf bestaan uit een kelder.
In 1996 met de herinrichting van het ereperk werden de metalen kruisen vervangen door grafstenen in beige marmer van 75 cm hoog en 40 cm breed.
In 2005 werd het ereperk erkend als militaire begraafplaats.

Het monument in Franse steen is een obelisk geflankeerd door twee enorme vleugels, op het centrale gedeelte een zwaard. Naast de sokkel doen de platen dienst als grafsteen.
Vooraan werd, in 3 talen, de wereldbekende uitspraak van Churchill na de Slag om Engeland gegraveerd:
"Nooit in de botsingen tussen
mensen waren zo velen aan zo
weinigen zo veel verschuldigd ".

Bron : De "Vieilles Tiges" van de Belgische luchtvaart
Kerkhof van Brussel, brochure van de stad Brussel; 2016, Archieven en patrimonium van de stad Brussel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Fedor de Vries (1), Marie-Christine Vinck (2, 3, 4)