TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraf van het Gemenebest Trecella

Op de begraafplaats van Trecella is één oorlogsgraf van het Gemenebest uit de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsgraf van het Gemenebest Trecella GPS: B: 45.51632, L: 9.4828)

Op deze burgerbegraafplaats van de parochie Trecella, in de gemeente Pozzuolo Martesana, ca.
30 km ten oosten van Milaan, ligt in Vak IV (huidig vak D), Rij 5, Graf 5, begraven, de 20 jarige RAF vlieger, sergeant James Keir Allan, dienstnummer 710332. Op zijn grafsteen staat vermeld:
"Of Salisbury Southern Rhodesia 237 (Rhodesia) Squadron. Resurget in Christo".

Sergeant James Keir Allen werd geboren in 1925 in Blantyre, gelegen in het voormalige Britse protectoraat Nyasaland dat sinds 1964 bekend staat als de zelfstandige staat Malawi.
Hij werd geboren uit het huwelijk tussen David Andrew en Mary Allan. Later verhuisde het gezin naar Avondale in Zuidelijk Rhodesië, het huidige Zimbabwe. Thans is Avondale een woonwijk van Harare, voorheen ook bekend als Salisbury en hoofdstad van Zimbabwe.

Aldaar volgde hij onderwijs op de Prins Edward School welke was gevestigd in Salisbury (Harare).
Deze school werd opgericht in 1898 als Salisbury Grammer (Lagere) School. In 1906 werd de naam veranderd in Salisbury High School. In 1925 kreeg de school zijn huidige naam na een bezoek van Edward, Prince of Wales.

In juli 1943 nam hij dienst bij de RAF en werd vervolgens in Rhodesië opgeleid tot piloot. In november 1944 werd hij operationeel en uitgezonden naar het Middellandse Zee front waar hij werd ingedeeld bij het in Italië gestationeerde RAF. No. 237 (Rhodesië) Squadron. Dit squadron vloog toen met de Supermarine Spitfire Mk. IX vanaf de vliegbasis Falconara, gelegen aan de Italiaanse oostkust, in de provincie Ancona, regio La Marche (Marken), aan de Adriatische zeekust.

In februari 1945 werd hij met dit squadron overgeplaatst naar de noordelijker en aan de westkust gelegen vliegbasis Rosignano in de provincie Livorno, regio Toscane, aan de Middellandse zeekust.

Op 24 april 1945, om 13:55 steeg sergeant James Allen op in de Spitfire met serienummer MK251, van RAF Station Rosignano, Hij vloog als no.2 achter zijn formatieleider, voor een gewapende (scheeps)verkenning boven de Ligurische Zee en Noord Italië. Ten oosten van Milaan ondervond de Spitfire formatie enig luchtafweer.

Nadat de formatieleider bemerkte dat zijn No.2 niet meer achter hem vloog, riep deze sergeant Allen op via de boordradio. Hierop kwam geen reactie en alhoewel de omgeving werd afgezocht, werd niets meer van sergeant Allen vernomen. Later bleek dat sergeant Allan door het voornoemde luchtafweer was geraakt en was neergestort in een weiland bij het dorp Trecella, ca. 30 km oostelijk van Milaan. Sergeant Allan sneuvelde slechts twee weken voor het einde van de oorlog in Europa.

Uit later onderzoek bleek dat rondom het dorp Trecella ten minste een zestal Duitse luchtafweer (FLAK) opstellingen waren gelegerd. In november 2014 werd resten van zijn Spitfire gevonden door luchtvaarthistorici van de Air Crash Po Airfinders.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz, Corin Gelderblom
  • Foto's: Corin Gelderblom
  • "A Pride of Eagles"; door Beryl Salt (2e Druk 2015).
  • "A History of the Mediterranean Air War, 1940-1945": Volume 5; Christopher Shores, Giovanni Massimello, Russell Guest (2021).
  • https://www.ilgiorno.it/cremona/cronaca/aereo-caduto-guerra-1.383442
  • http://www.dal-quadruplicamento-al-passante.it/pozzuolo-libro-pozzuolo-trecella-e-bisentrate/
  • https://www.sostenitori.info/2014/11/09/air-crash-po-airfinders-i-cacciatori-degli-aerei-caduti-trovano-lo-spitfire-abbattuto-nel-44/
  • https://www.ilcittadino.it/stories/lettere_al_direttore/qualcuno-ha-notizie-su-uno-spitfire-schiantatosi-nel-1945_48381_96/

45.516384, 9.482575