TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument "Achtentwintig Garde-soldaten" Dubosekov

Deze reusachtige beeldengroep is ter nagedachtenis aan de "Achtentwintig Garde-soldaten", een groep van 28 Sovjet soldaten behorend tot de 316e Geweer Divisie, die op 16 november 1941 (tijdens de slag om Moskou) sneuvelden nadat ze 18 Duitse tanks hadden uitgeschakeld. Alle 28 soldaten kregen postuum de helden titel toegereikt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Artikel door Tom Notten
  • Geplaatst op 24 april 2005

Uitgestelde Slag om Moskou

De Slag om Stalingrad in de winter van 1942-1943 word over het algemeen beschouwd als de eerste grote nederlaag van de Wehrmacht aan het Oostfront. Een jaar eerder was het Ostheer, met het Kremlin in zicht echter al vastgelopen in de sneeuw en verdreven voor de poorten van Moskou. Het belang van het debacle mag niet worden onderschat, want de nederlaag voor de poorten van de Sovjethoofdstad had voor het verdere verloop der gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog ingrijpende gevolgen.