Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Executies 22 Januari 1945

Dit monument van de Hongaarse kunstenaar Gelenscer is op deze plaats aan de Woudweg te Dokkum geplaatst ter nagedachtenis aan die verschrikkelijke maandag de 22ste januari 1945. Toen werden er 20 gevangenen uit gevangenissen vanuit Leeuwarden en Groningen door de Duitsers naar Dokkum gebracht en daar dood geschoten.

Het was de grootste massa-executie in Friesland in de Tweede Wereldoorlog. De executie was een Duitse represaille maatregel voor een bevrijdingsactie van het Verzet op een gevangenentransport bij het nabij gelegen dorp de Valom, een paar dagen daarvoor. Hierbij sneuvelden twee Duitsers.

9 mannen kwamen uit Leeuwarden en 11 uit Groningen. Onder de 9 uit Leeuwarden waren een aantal verzetsmensen uit Noordoost-Friesland (direct of indirect annex met de bevrijdingsactie op De Valom). 11 mannen uit Groningen waarvan de meesten lid van links georiŽnteerde verzetsgroep ĎDe Grootí. Al deze personen kunnen aangemerkt worden als todeskandidaten. Om op het aantal van 20 te komen, waren er nog 3 joden bij, waaronder de Hongaar Adler. Dat was een kwestie van Ďverkeerde tijd en verkeerde plaatsí - toen gearresteerd en uit de cel gehaald om de 20 vol te maken.

Op de twee naamplaten bij het betonnen monument zijn de namen van de slachtoffers vermeld met de geboorte data.

De namen van de slachtoffers:
D. Adler (Hongarije)
H. Blaauw
H. Boersema
J.W. Bukers
J. van Dijken
J. Duursma
A. Frensdorf
H.I. van Gelder
A. Heijdenrijk
L. Hulshoff
H.F.W. Krohne
H. Krolis
H. Lommert
E. Meinsma
W. Moorman
G. Postma
J. Ruinen
A.E. Sachs
F. Walters
H. Woldring

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jan Siderius & Reinder Postma
  • Foto's: Jan Siderius

53.318938, 5.997786

Kranslegging en herdenking in Dokkum

jan2017

Kranslegging en herdenking in Dokkum

DOKKUM Ė De jaarlijkse kranslegging en herdenking van de 22ste januari 1945 vond ook dit jaar weer plaats in Dokkum. Omdat 22 januari dit jaar op een zondag valt was de herdenking op vrijdag 20 januari.

Lees meer

Lees meer (19)