TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holocaust Monument Greenwood Cemetery

In Atlanta, Georgia staat op het Joodse gedeelte van de Greenwood Cemetery een indrukwekkend monument ter herdenking van de 6.000.000 Joodse slachtoffers die tussen 1939 en 1945 in Europa zijn vermoord. Op de muren van het monument zijn diverse plaquettes geplaatst met daarop o.a. de namen van individuele- en groepen van slachtoffers. Binnen de muren van het moment staan 6 toortsen die de 6.000.000 vermoorde mensen symboliseren.

Het monument is opgericht door Eternal Life-Hemshech. Deze organisatie werd in1964 opgericht door overlevenden van de Holocaust die zich in het grootstedelijk gebied van Atlanta hadden gevestigd. Hun doel was het bouwen van een monument ter nagedachtenis aan hun zes miljoen broeders die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's waren vermoord.

Omdat ze geen begraafplaatsen hadden om te bezoeken, hadden de overlevenden ook behoefte aan een plaats om hun persoonlijke verliezen te betreuren en de Kaddish (het Joodse herdenkingsgebed) te reciteren voor hun geliefden die in de Holocaust waren omgekomen.

Jaarlijks wordt bij het monument de Yom-HaShoah (de Dag ter herdenking van de Shoah en het Heldendom) herdenking gehouden.

Bij de opening van het monument op 25 april 1965 werd een urn met as afkomstig uit een Massagraf uit Dachau begraven.

De tekst op één van de Gedenkstenen luidt:

HERE REST
FOUR BARS OF SOAP
THE LAST EARTHLY REMAINS
OF JEWISH VICTIMS
OF THE NAZI HOLOCAUST

HIER RUSTEN
VIER STUKKEN ZEEP
DE LAATSE AARDSE OVERBLIJFSELEN
VAN JOODSE SLACHTOFFERS
VAN DE HOLOCAUST

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Roberta Cook
  • https://eternallifehemshech.org/

Gerelateerde boeken

33.722852, -84.455665