TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Musée de la Bataille des Ardennes

Het kasteel in het dorp Clervaux maakte, in december 1944, deel uit van de communicatie van de Amerikaanse 28th Infantry Division. Soldaten van het 110th Infantry Regiment waren er gehuisvest. Op het binnenplein stond een halftrack met een SCR-193 radio voor communicatie met andere posten. Na een grote artillerie barrage zette de Duitsers in de vroege ochtend van 16 december vanuit Echternach de aanval in met twee bataljons Panzer IV tanks en vele halftracks vol geladen met grenadiers. De Amerikaanse soldaten verdedigen het dorp bitter maar in de avond van 17 december werd het dorp toch door de Duitsers ingenomen.

Tegenwoordig bevind zich in het kasteel het museum "Musée de la Bataille des Ardennes". Het is een klein museum en niet de moeite waard om een lange autorit voor te maken. Echter in een dagtocht of 'en-route' is het wel leuk om even bezoeken. Buiten het museum staan een Sherman tank en een PAK43 - 88mm kanon opgesteld. Dit kanon kom je niet veel tegen in musea. Hopelijk knappen ze hem binnenkort eens op want hij is aardig aan het roesten.

Zo klein als het museum is zo is ook de prijs, bij ons bezoek in 2011 € 2,50. Op de begane grond staat en hangt er van alles. Via de trappen kom je bij een aantal kamers waar voornamelijk poppen in vitrines staan en er vele uniformen te bezichtigen zijn.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Marcus Bartelds
  • Foto's: Marcus Bartelds

Gerelateerde boeken