TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Graven Burgerslachtoffers Ameide

Op de Oude Algemene Begraafplaats van Ameide (gemeente Vijfheerenlanden) zijn drie Nederlands oorlogsgraven. Het eerste graf is van Arie van der Zouwen. Arie was een 21 jarige hoepelmaker die net als vele jonge mannen via de Duitse Arbeitseinsatz in Duitsland moest gaan werken. Na een angstige tijd door bombardementen en gebrek aan voedsel gewerkt te hebben bij een metaalfabriek in Berlijn, mocht hij na een jaar naar een ander werk adres. Zijn nieuwe adres beviel hem een stuk beter, het was het rustige stadje Hof in Beieren. In Hof kreeg Arie last van zijn blindedarm en hij is op 25 juli 1944 overleden aan een buikvliesontsteking. Arie is plaatselijk begraven en na de oorlog herbegraven in Ameide.

Het tweede graf is van Jan Willem van Putte, huisarts in Ameide. Tijdens de vaart op 5 september 1944 van een schip van de Rederij op de Lek werd dit aangevallen vanuit de lucht. De stuurman wist het schip, met doden en gewonden door het rietgors naar de kant te manoeuvreren. Vanuit Ameide werd na geschreeuw hulp geboden door dokter Van de Putte en enkele EHBO'ers. Tijdens de hulp werd het schip nogmaals aangevallen,waarbij dokter van Putte dodelijk getroffen werd. "Nimmer zal de aanblik vergeten worden dat onze dokter, amper dertig, op een draagbaar, bedekt met een deken, door zijn helpers huiswaarts wordt gedragen. De plaatselijke bevolking heeft de grafsteen tevens als monument aangeboden aan de nabestaanden. De weg langs het kerkhof werd vernoemd naar de dokter als de J.W. van Puttestraat.

Het derde graf is van een inwoner die ook op 5 september 1944 stierf door oorlogshandelingen tijdens zijn werk als conducteur bij de Rederij op de Lek. Tijdens de vaart bij Ammerstol werd het schip, de raderboot Rederij op de Lek 2, door vliegtuigen beschoten. Hierbij kwam Willem de Bie uit Ameide om het leven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.957009, 4.96088