TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Weg van Herdenking nr. 22: Herinneringsplaats Hasselpath

Herinneringsplaats Hasselpath bevind zich ten noordoosten van Rocherath.

De gemeenteraad van Büllingen heeft in perfecte samenspraak met de autoriteiten van het Koninkrijk Belgiė, de Verenigde Staten en de Federale Republiek van Duitsland evenals met de Amerikaanse en Duitse oud-strijders op 9 maart 2000 het gemarkeerde terrein officieel erkend als beschermd gebied. Het gebied werd op 13 mei 2000 ingehuldigd in het bijzijn van zowel Amerikaanse als Duitse oud-strijders, die deel uitmaakten van de eenheden die ter plaatse in die gevechten gewikkeld waren, evenals de officiėle vertegenwoordigers van Belgiė, Duitsland en de Verenigde Staten.

In het bos bevinden zich nog zichtbare stellingen (kuilen en versterkte schuilplaatsen) die afwisselend werden bezet door Amerikaanse en Duitse troepen. Het gebied dient als een oord van meditatie en herinnering en als symbool van vrijheid en verzoening.

Het bericht aan alle bezoekers van dit beschermde gebied luidt:
"Herinner u met respect, gedurende uw bezoek aan deze plek, zowel de gebeurtenissen van deze strijd, als de pijn en de dood van talrijke jonge soldaten gedurende die winter van 1944-45; maak gebruik van dit monument om na te denken over de manier waarop u persoonlijk kan ijveren voor de verzoening van alle volkeren. Dank u."

Wat zich in het gebied afspeelde
In de herfst van 1944 werd het Ardennenfront rustig en statisch. De 99ste U.S. Infantry Division – ongeveer 10.000 jonge en onervaren soldaten, bijgenaamd "Battle-Babies", bestreek een frontlinie tussen Lanzerath en Monschau. Ze leden erg onder de regen, sneeuw en de koude.
Deze bijzondere streek was door een gedeelte van de 395ste Regimental Combat Team bezet. De commandopost bevond zich in een jagerhuis, "Sam Suphy" genoemd, ongeveer 350 meter verder.
Vanaf deze plaats begonnen zij op 13 december 1944 de aanval op de Roerdammen; ze gingen langs Hasselpath (heuvel 621 en 627) en Wahlerscheid (het "Heartbreak" kruispunt).

Op 16 december begon het Ardennen offensief. De streek tussen Losheim en Hasselpath was het voornaamste doelwit van de Duitse troepen die met veel mankracht de wegen naar Elsenborn en Luik trachtten te bereiken.
Het hevige gevecht eiste veel mensenlevens aan beide kanten, maar Rocherath-Krinkelt hield stand tot alle US troepen van Hasselpath en Wahlerscheid werden teruggetrokken naar het plateau van Elsenborn waar ze een nieuwe verdedigingslijn opbouwden.

Bijgevolg bezetten de Duitse troepen de wouden van Rocherath en dit gebied werd de positie van het Eerste Bataljon, Regiment 989 van de 277ste Volksgrendierdivision. Vanaf deze plaats voerden ze veel aanvallen uit op het plateau van Elsenborn, zonder succes. Veel gewonde Duitse soldaten als ook gewonde Amerikaanse gevangenen kwamen in deze hulppost terecht voordat zij naar Kloster Steinfeld geėvacueerd werden. Velen stierven hier, rond het jagerhuis werden veel graven gevonden.

De 96 km lange rondwandelweg „Weg des Gedenkens" werd in het voorjaar van 2015 geopend. De weg loopt over markante plaatsen van de oorlogsgeschiedenis in het Duits-Belgisch grensgebied via reeds bestaande wandelwegen in Büllingen, Bütgenbach en Waimes aan Belgische zijde en de gemeentes Hellental en Monschau in Duitsland. Onderweg verklaren 30 viertalige infopanelen de historische gebeurtenissen rond het Ardennenoffensief, smokkelen, Westwall en nog veel andere thema’s.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster & Gemeente Büllingen
  • Foto's: Henny van Loenen (1, 2, 3, 4), Hans Tasma (5)

Gerelateerde boeken

Battle of the Bulge 44-45
Het Ardennenoffensief 1944

50.458749, 6.311228