TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

D-Day Academy

D-Day Academy is meer dan alleen een museum. Zoals de organisatoren zelf zeggen: een museum op wielen. In het kort draait het bij D-day Academy om beleving. Anders dan bij de meeste musea kan D-day Academy alleen bezocht worden na reservering vooraf, door het boeken van één van de aangeboden "tours". Bij het afgesproken rendez-vous punt wordt u opgehaald in een authentiek voertuig uit de oorlogsjaren door één van de gidsen van D-day Academy, die allen historici zijn. Vervolgens wordt u naar het museum gereden aan de rand van het plaatsje Rots bij Caen. Op de buitenplaats van het museum staan verschillende militaire voertuigen, w.o een Amerikaanse half-track en een gepantserde verkenningsvoertuig en een Duitse Luftwaffe transportwagen, allemaal in uitstekende en rijklare conditie.
Het museum of tentoonstellingsruimte bestaat uit 2 hallen met daarin een bonte verzameling van oorlogstuig uit de strijd om Normandië. Teveel om op te noemen, maar om een paar voorbeelden te geven: verschillende voertuigen; een amfibisch voertuig met de naam "Royal DUKW", waarmee King George na D-day aan land is gekomen; panzerfausts; kanonnen (houwitsers) en PAK (oa. Een Duitse 88); bommen en granaten van allerlei kaliber; een vierloops FLAK; lopen van tanks; een gecrashte Spitfire (bijzonder); uniformen; helmen etc. Verder is er een soort van verbindingspost met werkende ontvanger/radio en staat er een grote verzameling van eet- en drinkrantsoenen uitgestald, die de soldaten bij zich hadden. Veel van de merken van toen zijn er nu nog: Kelloggs, Heinz, Kitkat, Omo. Overal in de hallen hangen foto’s van de invasie en de strijd in Normandië afgewisseld met grote originele affiches uit de oorlogstijd, zowel van Duitse als Geallieerde origine. Zij roepen een sfeerbeeld op van het leven in de tijd van een soldaat en de bevolking. De spullen liggen er zeker niet zo netjes gearrangeerd bij als in andere musea, het is aan de bezoeker of deze zich eraan stoort of niet.
Wat dit museum bijzonder maakt is dat de bezoeker alles mag aanraken en dus goed kan bekijken. Het oppakken van de diverse pistolen, geweren, mitrailleurs, machinegeweren (o.a. de Engelse Stengun en Bren, de Amerikaanse M1 Garand en Thomson en de Duitse MP40 en beruchte MG42) en verschillende handgranaten is een aparte ervaring. Om het gevoel compleet te maken kan er zelfs een helm bij opgezet worden. Er kan vrij door de hallen rondgelopen worden, maar meer nog neemt de gids de bezoeker bij de hand door gedetailleerd uitleg te geven over alles wat er opgesteld staat en te zien is. Dit gaat in het Engels of Frans. Maar ook over de gebeurtenissen rondom D-day en de daaropvolgende strijd in Normandië worden allerlei details verteld en toegelicht. Hierbij stelt de gids zich in op de kennis van de oorlog bij de bezoeker. Halverwege "de tour" krijgt de bezoeker een drankje aangeboden.
Nadat de hallen bekeken zijn nodigt worden de bezoekers uitgenodigd voor een ritje met één of meer van de voertuigen die buiten staan te wachten, bijv. de half-track. Tevens wordt een uitgebreidere rit in de omgeving gemaakt, waarbij op verschillende plaatsen gestopt wordt en door de gids wordt verteld wat daar gebeurd is na de invasie, waarbij historische foto’s gebruikt worden. Ook worden monumenten voor de gevallen geallieerde militairen aangedaan. Een moment van bezinning….
Aan het eind van de tour wordt de bezoeker door de gids weer teruggebracht naar het rendez-vous punt. Een indrukwekkende ervaring rijker.
De D-day Academy kent twee ‘tours’: DEMACA en EXACA. Bovenstaande beschrijft de DEMACA tour en duurt 3 uur. De EXACA tour bestaat uit verschillende 1-daagse expedities naar de lokaties van het strijdtoneel in Normandië. Exacte indeling van een tour is afhankelijk van de groepsgrootte.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jaco der Nederlanden
  • Foto's: Jaco der Nederlanden

Gerelateerde boeken

German Infantryman (1) 1933–40
Panzerfaust and Other German Infantry Anti-Tank Weapons
German Anti-Tank Guns: 37Mm, 50Mm, 75Mm, 88Mm Pak, 1935-1945