TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument B-17 "The Joker"

Dit monument herdenkt de bevrijding van de omgeving door de geallieerden, maar vooral het neerstorten van de B-17 bommenwerper "The Joker". Het vliegtuig was B-17G 42-97124 van 545th Bomb Squadron [JD*M], 384th Bomb Group, Eighth Air Force, Grafton Underwood, Northamptonshire. Deze bommenwerper sloeg ter aarde op de berg 'Les Crestelles'. De plek is nog altijd te vinden door het weggetje tegenover dit monument te volgen. Het uitzicht over het dorpje Maboge en het dal van de Ourthe is schitterend. Al is dat uitzicht wel ontstaan door de B-17.

Op 13 april 1944 werd "The Joker" na een aanval op een kogellagerfabriek in Sweinfurt aangevallen. Sergeant James Young werd gedood en het vliegtuig zwaar beschadigd. De overige bemanningsleden sprongen tussen Vielsalm en Bérisménil uit het vliegtuig. Young ligt begraven op de Amerikaanse begraafplaats van Saint-Avold.

2e Luitenant Herbert Swanson, piloot, probeerde via Spanje te ontkomen maar werd door de Duitsers opgepakt. De boordschutters, sergeanten Ralph Sack, Gordon Mcintosh en Edward Zabinski probeerde Zwitserland te bereiken maar werden ook opgepakt door de Duitsers. Sergeant Donald Brown (boordschutter) en 2e Luitenant Charles White, de navigator, probeerde via Cherbourg te ontkomen maar werden ook opgepakt. 2e Luitenant Austin Dunning, de bommenrichter, wilde net als de boordschutters via Zwitserland ontkomen, maar werd helaas ook gepakt. Ze overleefden allen de oorlog.

2e Luitenant Donald Smith, co-piloot, en Sergeant Clarence Wieseckel, radiotelegrafist, wisten beiden via een aparte route Zwitserland te bereiken waar ze elkaar weer terugvonden.

De oorspronkelijke propellors van de bommenwerper waren bij het oprichten van het monument nog beschikbaar, maar werden helaas al snel gestolen. De Belgische Luchtmacht stelde daarop deze propellor beschikbaar, vermoedelijk van een C-47 Skytrain.

In het dorp Bérisménil is tevens het Museum History 44 te vinden dat aandacht besteed aan de crash van deze bommenwerper. Daar wordt ook de gehele Slag om de Ardennen behandeld.

Tekst op het monument:

A NOS ALLIES 40-45
20 MAI 84

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Koppes, STIWOT
  • Foto's: Jeroen Koppes

50.174095, 5.644602