TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Monster

Op de Algemene Begraafplaats in Monster liggen twee slachtoffers uit het Gemenebest begraven. Het gaat om Ordinary Seaman Harry Grainger en Sergeant Edwin Woollard.

Ordinary Seaman Grainger kwam op 6 oktober 1942 om het leven toen H.M.M.T.B. (Her Majesty's Motor Torpedo Boat) 29 in botsing kwam met een Duitse Schnellboot. Alle tien de bemanningsleden kwamen om het leven, waarvan er acht nog altijd vermist zijn. Grainger spoelde aan bij Monster en ligt aldaar begraven. Stoker 2nd Class Arthur Smith werd gevonden bij Vlissingen en kreeg zijn laatste rustplaats op de Noorderbegraafplaats.

Sergeant Edwin Woollard was afkomstig uit Coulsdon, Surrey. In september 1942 was hij samen met zijn vaste bemanning toegevoegd aan 142 Squadron van de Royal Air Force. Op 24 oktober 1942 vlogen zij een missie naar Milaan. De Wellington X3455 werd gevlogen door:

Sergeant Bartlett Shaddick (RAAF)
Sergeant Frank Hough
Sergeant Eric Watchham
Sergeant Edwin Woollard
Sergeant Gerald Reyburn (RCAF)

Volgens het Operations Record Book stortte de X3455 neer voor de kust bij Schouwen Duiveland. Er is echter niet bekend waardoor de crash werd veroorzaakt. De vijf bemanningsleden kwamen om en spoelden op verschillende plaatsen aan. Shaddick ligt begraven op de Westduin begraafplaats in Den Haag, Hough op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom, Watcham op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam en Reyburn in Rockanje.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Pieter Schlebaum
  • Foto's: Pieter Schlebaum