Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Führer Hoofdkwartier "Adlerhorst"

"Adlerhorst" was de codenaam voor één van de Führer hoofdkwartieren in Europa te Langenhain-Ziegenberg in Hessen, Duitsland. Het complex bestond uit verschillende grote bunkers, gecamoufleerd als traditionele 'Fachwerk' bouwwerken:

Haus 1: Adolf Hitler's persoonlijke residentie.
Haus 2: De "Cassino" met een geheime situatie kamer en communicatie centrum.
Haus 3: Verblijfplaats voor de hoogste machten binnen de OKW. Tijdens de oorlog werd deze bunker gebruikt door von Rundstedt, Jodl, Kesselring, Göring en Keitel.
Haus 4: Verblijfplaats voor de 2e niveau generale staf. Tijdens de oorlog werd deze bunker door von Manteuffel, Schörner en Guderian gebruikt.
Haus 5: In gebruik door een tak van Goebbels' propaganda ministerie.
Haus 6: Verblijfplaats voor hoge functionarissen binnen het Duitse politiek systeem. Tijdens de oorlog werd deze bunker gebruikt door Martin Bormann, Alfred Rosenberg en Robert Ley.
Haus 7: Verblijfplaats voor de persoonlijke beveiliging van het complex. Deze bunker, gecamoufleerd als een stenen muur was verbonden met het Kransberg kasteel.

Verder werd er een grote bunker onder het kasteel gebouwd en in het dorp Langenhain-Ziegenberg werd de gecamoufleerde garage bunker gebouwd.

De "Adlerhorst" in gebruik:
Tijdens de bouw van het complex verbleef Adolf Hitler een tijd in het kasteel in het kader van de voorbereiding op Fall Rot, de Duitse invasie in Frankrijk. Tijdens een persoonlijke inspectie in februari 1940 vond Adolf Hitler het complex niet geschikt als operationele basis en gaf het bevel om het complex aan te passen voor gebruik door de Luftwaffe. Vanaf het begin van Unternehmen Barbarossa (de Duitse invasie in de Sovjet-Unie) werd het kasteel en complex gebruikt als rehabilitatie centrum voor alle rangen in het Duitse leger, alsmede de persoonlijke verblijfplaats van Herman Göring.

Plannen om van "Adlerhorst" een operationele basis te maken werden in het kader van de voorbereiding op de Ardennenoffensief nieuw leven geblazen en in oktober 1944 werd "Adlerhorst" het hoofdkwartier van de bevelhebber van OB West, Gerd von Rundstedt. Adolf Hitler zelf verbleef in "Adlerhorst" (Haus 1) van 11 december 1944 t/m 16 januari 1945. Op 17 maart 1945 werd het bevel gegeven om alle gevoelige documenten in het complex te vernietigen. Op 19 maart 1945 werd "Adlerhorst" onderworpen aan een 45 minuten durende luchtbombardement, waarbij het kasteel en omliggende gebouwen zwaar beschadigd werden. Op 28 maart werd het bevel gegeven voor een algehele evacuatie en ook werd het bevel gegeven voor de vernietiging van "Adlerhorst" met dynamiet.

Operation "Dustbin":

Op 30 maart 1945 werd Langenhain-Ziegenberg, tezamen met "Adlerhorst" veroverd door het Amerikaanse leger. Sommige gebouwen van het complex werden doorgebruikt als detentiecentrum voor belangrijke Duitse niet-militaire personen in het kader van Operation Dustbin.

"Adlerhorst" tegenwoordig:
De restanten van dit hoofdkwartier zijn tegenwoordig in private handen. Kan zelden bezocht worden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Dan Reed
  • Foto's: Ger van der Meer

Gerelateerde boeken

50.345269, 8.59089

Lees meer (11)