TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

RAF Victoria Cross Monument Bexwell

Dit monument herdenkt de bemanningsleden die zijn omgekomen tijdens vluchten die zijn uitgevoerd vanaf luchtmachtbasis RAF Downham Market. Een grote eer gaat uit naar de twee met een Victoria Cross onderscheiden bemanningsleden: Flight Sergeant Arthur Louis Aaron en Squadron Leader Ian Willoughby Bazalgette.

De eerste Victoria Cross onderscheiding werd uitgereikt aan Flight Sergeant Arthur Louis Aaron, die tijdens een bombardementsvlucht naar Turijn op 12 augustus 1943 raakte Flight Sergeant Arthur Louis Aaron zwaar gewond. Hij heeft echter tot het einde gestreden om het zwaar beschadigde toestel veilig aan de grond te krijgen. Hij heeft eerst geprobeerd met al zijn krachten om het toestel zelf te besturen. Nadien heeft hij de bommenrichter die de besturing op zich had genomen instructies gegeven hoe hij het toestel aan de grond moest krijgen. De kracht die hiervoor nodig was is hem hoogstwaarschijnlijk fataal geworden, hij stierf negen uur nadat het toestel aan de grond werd door uitputting. De moed, vastberadenheid en leiderschap wat hiervoor nodig was terwijl hij op het randje van de dood verkeerde heeft hem een Victoria Cross onderscheiding opgeleverd.

De tweede Victoria Cross onderscheiding werd uitgereikt op 4 augustus 1944, aan de Canadese Squadron Leader Ian Willoughby Bazalgette. Tijdens een bombardementsvlucht op het Franse plaatsje Trossy St.Maximin vloog het toestel in brand nadat het was geraakt door Flak afweergeschut. Ondanks het branden van het toestel en het feit dat de bommenrichter geraakt was tijdens de beschietingen, maakte Bazalgette eerst zijn missie af. Nadat de bommen werden gedropt op het doel werd het toestel stuurloos. Bazalgette wist weer controle te krijgen over het toestel maar na het uitvallen van een motor beval hij iedereen die het toestel kon verlaten, dit ook te verlaten met een parachute. De gewonde bommenrichter en air gunner bleven achter in het toestel. Bazalgette wist het toestel veilig aan de grond te brengen, het explodeerde echter op de grond. Hierbij kwamen de drie bemanningsleden, waaronder Bazalgette om het leven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Bases of Bomber Command Then and Now
The Military Airfields of Britain, Northern England

52.604378, 0.407602

Lees meer (2)