TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument "Camp Lucky Strike"

Op een splitsing van twee Franse landweggetjes staat dit kleine gedenkteken. Klein, maar het herinnert aan het grootste militaire kamp dat de Amerikanen tijdens WOII in Europa hadden, "Camp Lucky Strike".
Nadat op 7 september 1944 de stad Le Havre in Bretagne in geallieerde handen was gevallen, beschikte men eindelijk over een tweede haven naast Cherbourg. Wel een totaal verwoeste haven: enerzijds was de stad volledig weggebombardeerd door de Engelse luchtmacht, anderzijds hadden de Duitsers alles vernield wat ze konden. Van de 17 kilometer kade was niets meer over dan nog 1 werkende kraan. De Amerikanen knapten de haven echter voortvarende op, en Le Havre werd de belangrijkste haven voor het transport van troepen.
Rond Le Havre werden de zogenaamde "Cigarette"-kampen aangelegd. Grote tentenkampen om de massaal toestromende militairen voor de strijd in Europa een eerste opvang te bieden (zogenaamde staging areas). Van hieruit gingen de soldaten verder Europa in. De vernoeming naar sigaretten was vooral bedoeld om de werkelijke locaties geheim te houden, en daarnaast hoopte men op een psychologisch effect van vertrouwdheid met deze namen.
"Camp Lucky Strike" werd bevolkt door 60.000 tot 100.000 Amerikanen en besloeg een oppervlakte van zo’n 600 hectare. De leiding van het kamp was gevestigd in het nabijgelegen kasteel van Janville.
Na de capitulatie van de Duitsers werd het kamp door de Amerikanen voor het verkeer terug gebruikt: soldaten die gedemobiliseerd werden en teruggingen naar de States, soldaten die opnieuw bij een eenheid werden ingedeeld om de strijd in het Verre Oosten voort te zetten en terugkerende krijgsgevangenen, allen gingen via deze kampen en de haven van Le Havre naar hun bestemming. Tijdens deze fase waren het de Duitse krijgsgevangenen die in het kamp aan het werk waren op allerlei functies.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Michel Das
  • Foto's: Michel Das

49.8397169, 0.6640814