TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Gramsbergen

Op de Algemene Begraafplaats van Gramsbergen is een gezamenlijk graf van vier Nederlandse Verzetsstrijders.
Het betreft de graven van:

Jan Hulter, 06-04-1945
Samuel Siebe Mellema, 05-04-1945
Albert Jan Kappert, 05-04-1945
Roelof Zweers, 07-05-1945.

Jan Hulter en Samuel Siebe Mellema waren betrokken bij een aanval op een luisterpost van de Luftwaffe bij de buurtschap Ane op 5 april 1945. Mellema wordt dodelijk getroffen, Hulter raakt ernstig gewond en overlijdt de volgende dag.

Albert Jan Kappert was op weg om een brug over de Vecht te bewaken om te voorkomen dat deze wordt opgeblazen door de Duitsers om de naderende Canadezen te stoppen. Onderweg wordt hij opgemerkt door een Duitse patrouille. Zij vinden bij Kappert een stengun, waarna hij ter plaatse wordt neergeschoten.

Roelof Zweers kwam om het leven bij een ontploffing in Wijhe op maandag 7 mei 1945, twee dagen na de capitulatie van de Duitsers. Al gauw bleek dat de ontploffing had plaatsgevonden in een gebouw op het terrein van de voormalige vloerzeilfabriek aan de Enkweg, ten zuiden van de bebouwde kom. In dit gebouw waren de kantoren van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.) gevestigd. De rest van het gebouw was in gebruik bij het Militair Gezag en diende o.a. als opslagplaats van meubilair.
Zweers was met anderen bezig een wagen met ongeveer 16 landmijnen, waarvan de ontstekingen niet waren verwijderd en die niet in de daarvoor bestemde kistjes waren gepakt, maar los op de wagen lagen, te lossen. Even later vond de explosie plaats. Wat er precies is gebeurd is onbekend.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + Ron Manten
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 5), Cor Blok (3, 4)