Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Secret Army tentoonstelling

Op het terrein van Beaulieu, met onder andere het National Motor Museum en het paleis van Beaulieu, bevindt zich een tentoonstelling over de geheime agenten van de Britse en overzeese leden van de Special Operations Executive (SOE), die tijdens de Tweede Wereloorlog op de Beaulieu ĎFinishing Schoolí hun geheime training afrondden.
Bezoekers van de tentoonstelling worden eraan herinnerd waarom Groot BrittanniŽ in WOII verzeild was geraakt en zij zullen ontdekken hoe een schilderachtig en rustig dorpje in Hampshire een basis werd voor sabotage en ondermijning. De tentoonstelling geeft informatie over de opleidingsinstituten, de instructeurs, de geheime agenten en de mensen op de achtergrond van de SOE. Verder zijn er onderwerpen over de opleidingen, verhalen over de missies en de uitkomsten ervan. Dit is zeer leerzaam voor jongere bezoekers. Een audio-visuele presentatie toont hoe de ĎFinishing Schoolí vier jaar lang in het geheim opereerde.

Zo'n 3000 agenten werden getraind op een aantal grote landhuizen op het landgoed van Beaulieu. Daarna gingen deze agenten terug naar bezet Europa om met het verzet samen te werken. Velen werd dit werk fataal. Onder de mensen die op Beaulieu zijn opgeleid, horen: Andrťe Borrell, Nancy Wake, Odette Sansom, Peter Churchill, Francis Cammaerts en Joachim RÝnneberg, wie later de Gunnerside missie leidde om de zwaar water fabriek in Noorwegen te vernietigen. Dit was een ondereel van het Duitse atoomprogramma.

De tentoonstelling werd geopend door HRH The Princess Royal, patron of the Special Forces Club en Commandant-in-chief van de FANY (First Aid Nursing Yeomanry).

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken