TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Colin Grazier

Dit monument herdenkt Colin Grazier, afkomstig uit Tamworth, en daarnaast Anthony Fasson en Tommy Brown. Zij kwamen om nadat ze in 1942 een Enigma-machine en belangrijke codedocumenten uit de zinkende U559 hadden gehaald. Ze gingen opnieuw de onderzeeboot in om meer documenten te zoeken toen deze plotseling zonk.

De tekst op het monument luidt:

Colin Grazier
1920 - 1942
Dit monument is opgedragen aan matroos Colin Grazier uit Two Gates Tamworth. Hij gaf zijn leven terwijl hij Enigma codes uit een zinkende Duitse onderzeeboot haalde.
Zijn buitengewone dapperheid samen met die van Lt. Tony Fasson en Tommy Brown (allen van HMS Petard) heeft het verloop van WO2 veranderd. Hierdoor zijn wereldwijd vele levens gespaard.
Terwijl hij zonder twijfel een van de grootste helden ter wereld is, was Grazier ook een van de minst bekende. Zijn acties bleven tientallen jaren geheim. Hierdoor werd hem de erkenning ontzegd die hij zo rijkelijk verdiende. Dit eerbetoon is opgericht in 2007 na een campagne in de Tamworth Herald die wereldwijd aandacht trok. Het is mogelijk gemaakt door de steun van plaatselijke ex-militaire en civiele organisaties.

Opgericht in de herinnering aan alle mensen uit Tamworth die stierven voor hun land.


Meer informatie over Colin Grazier en de totstandkoming van dit monument is te vinden in het boek: The Real ENIGMA HEROES door Phil Shanahan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.633839, -1.694453