WN 21 H – Regelbau 617 Bunker Texla is een historisch Duitse commandobunker op het eiland Texel, Nederland. De Texla-bunker is genoemd naar het gelijknamige huis vlak ernaast. Het maakte deel uit van het grotere Texla-bunkercomplex, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als hoofdkwartier van de Duitse bezetting op het eiland. Dit complex bestond oorspronkelijk uit 49 bunkers, waarvan er na de oorlog slechts twee bewaard zijn gebleven.
Geschiedenis en betekenis
Het bunkercomplex was strategisch gelegen en speelde een cruciale rol tijdens de Georgische opstand van 1945, ook wel bekend als de "Russische oorlog op Texel". In april 1945 kwamen Georgische soldaten, die door de Duitsers waren ingezet, in opstand tegen hun Duitse bevelhebbers. De gevechten die volgden vonden plaats in en rond het Texla-bunkercomplex, wat het tot een belangrijk strijdtoneel maakte.
Heden
De bunker is in 2018 uitgegraven. Tegenwoordig is de Regelbau 617-bunker op Texel een bezienswaardigheid voor geïnteresseerden in militaire geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. De bunker is op speciale dagen toegankelijk voor het publiek en biedt een unieke kans om meer te leren over de geschiedenis van Texel tijdens de oorlog.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
Wie een kijkje wil nemen in bunker "Texla" heeft hiervoor zondag 28 juli en zondag 25 augustus de mogelijkheid. Op die dagen is de bunker op de hoek van de Georische- en Nieuwlanderweg geopend voor publiek. De bunker is 70 jaar bedekt geweest met zand maar sinds twee jaar zijn elke zaterdagmiddag vrijwilligers van de Texla Bunkergroep in de weer om deze voormalige Duitse hoofdcommunicatiebunker op te knappen en te richten.
De beide Texla-bunkers aan de Kogerweg zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Dit vanwege het historische belang van de bouwwerken.