Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Ordnance QF 25 Pounder Kanon

Het Comitť Herdenking 4 mei heeft op 3 mei 2010 een Canadees kanon geplaatst op De Bleek te 's-Heerenberg ter ere van de Canadese bevrijders. Het monument is op 5 mei 2010 onthuld. Het kanon is juist in 's-Heerenberg geplaatst omdat dit de eerste stad boven de Rijn was die de Canadezen bevrijdden. Zij waren al eerder in Emmerik en andere Duitse steden boven de Rijn, maar die hadden zij bezet en niet bevrijd.

De 25 pounder die in 's-Heerenberg staat is in de Tweede Wereldoorlog ingezet in het oostelijk deel van Nederland en is net na 1 april 1945 via Netterden Nederland in getrokken. Ook is dit "stuk" ingezet in de Golfoorlog, toen in gebruik bij de Ierse artillerie. In 2009 heeft het Ierse leger de 25 pounders uit de bewapening genomen en zijn alle stukken teruggegaan naar Canada om ontmanteld te worden. Twee 25 Pounders zijn geschonken door de Canadese artillerie aan Europa, ťťn staat er nabij het invasiestrand en de andere hier in 's-Heerenberg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)