TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Terreurmuseum 1939-1945-1956 Krakau

Dit museum staat in het teken van de lijdensweg van de Poolse natie vanaf 1939 t/m 1956 en is opgetrokken in het voormalige Gestapo hoofdkwartier in Krakau. Je kunt het museum omschrijven als bondig, ultramodern en pakkend. In dit museum krijgen dader en slachtoffer een menselijk gezicht wat de lading nog krachtiger maakt. De vreselijke daden van de Gestapo en later het Stalinistische terreur worden uitvoerig beschreven. De cellen van het Gestapo hoofdkwartier kunnen gratis bezocht worden.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Hitlers moordenaars
Hitler - Vergelding 1936-1945
Hitler - Hoogmoed 1889-1936
Encyclopedie van de Holocaust
Discipelen van de duivel
De verhoren
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 14 oktober 2004

Geheime Staatspolizei (Gestapo)

Eén van de meest met de nazi-terreur geassocieerde organisaties is ongetwijfeld de Geheime Staatspolizei, beter bekend als de Gestapo. Vanaf 1933 tot het einde van de oorlog stond de Gestapo synoniem aan terreur, marteling en moord en ook na de oorlog bezorgt de herinnering aan de Gestapo vele mensen nog steeds grote angst. De Gestapo werd een ware mythe en een begrip dat ook in onze huidige tijd nog steeds enorme bekendheid geniet. Politiemachten die het niet zo nauw nemen met de rechten van de mens worden ook tegenwoordig nog bestempeld als Gestapo-achtige organisaties.