TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Algemene Begraafplaats Varsseveld

Op de Algemene Begraafplaats van Varsseveld liggen 12 graven uit het Gemenebest uit de Tweede Wereldoorlog.

Vickers Wellington MkX HF-542
Op 12 juni 1943 werd de Vickers Wellington MkX HF-542 door de nachtjager van Manfred Meurer boven Westendorp neergeschoten. De Vickers Wellington kwam neer op het landgoed Tandem en de vijf bemanningsleden kwamen hierbij om het leven.

Piloot Ralph Perry Davies, Navigator Duncan Eric Cambell, Bommenrichter Rudolph Zeidel, Staartschutter Albert James Maclachlan en de Radioman, Louis Philippe Roma Taillefer.

De lichamen van Rudolph Zeidel en Louis Philippe Roma Taillefer zijn nooit gevonden. De
overige drie bemanningsleden liggen begraven op Commonwealth War Graves General Cemetery Varsseveld.

Lancaster I ME 840
In de nacht van 16 op 17 juni 1944 vertrokken van verschillende vliegvelden in Engeland 321 bommenwerpers voor een aanval op de synthetische benzinefabrieken van Fischer-Tropisch brandstoffen te Sterkrade, nabij Oberhausen in het Ruhrgebied Duitsland. Om 23.05 uur vertrokken van het 550th Squadron RAF vliegveld Killingholme 19 bommenwerpers, waaronder de Lancaster van squadronleider G.S. Smith en zijn bemanning. De aanvalsmacht bestond uit 162 Halifaxes, 147 Lancasters en 12 Mosquito’s. Achteraf is de aanval niet succesvol gebleken. Slechts een paar bommen explodeerden in de buurt van de fabriek. Van de hele groep toestellen werden er door de jagers van de Luftwaffe maar liefst 31 uitgeschakeld en vernietigd, waaronder de Lancaster ME 840, die in Heelweg crashte. Slechts één bemanningslid wist aan de dood te ontkomen door een sprong in het duister met een parachute.Direct werden er maatregelen genomen om het vli egtuig te verlaten. Flying Officer Leslie Pulfrey en boordwerktuigkundige Roy Kay wisten te springen. Het getroffen toestel verloor boven Aalten en Barlo het staartstuk en een deel van de vleugel en sloeg vervolgens te pletter in de weide, vlak achter de boerderij Oude Lieftink van de weduwe Heusinkveld aan de Heelweg in de gemeente Wisch. Een van de afgevallen motoren boorde zich in de grond aan de Entinkweg, terwijl het staartstuk bij boerderij Nieuwe Venneschuur van de familie Hoftijzer terecht kwam. Roy Kay kwam met zijn parachute, als door een wonder, heelhuids op de grond, vlakbij de plek van de crash. De Lancaster was neergehaald door Oberleutnant Josef Nabrich met zijn Heinkel He 219. Het was zijn zestiende overwinning. Op 27 november 1944 kwam Josef Nabrich om het leven toen zijn auto door Engelse jachtbommenwerpers onder vuur werd genomen.

De bemanning van de Lancaster I ME 840 bestond uit Gezagvoerder / Piloot Gavin Strang Smith, Navigator John Joseph Berg, radiotelegrafist Ralph Townsend, Staartschutter James Heath, Bovendekschutter St. John Tizard, Bommenrichter Leslie Pulfrey, Boordwerktuigkundige Roy Kay.

De bommenrichter Leslie Pulfrey, die het vliegtuig net voor de crash had kunnen verlaten, werd in de vroege morgenuren dood aangetroffen in een weiland door landbouwer Johan van Eerden. Deze besloot de eigenaar van het weiland, Gerrit Hendrik van Eerden, op de hoogte te stellen. Bij de vlieger aangekomen, bleek de parachute gescheurd te zijn en Leslies hoofd zat verstrikt in de koorden van zijn parachute. Roy Kay, boordwerktuigkundige, was enige overlevende van de crash. Hij was licht gewond en liep richting het zuiden. Een boer die hij aansprak, bracht hem in contact met het verzet. Jo Wikkerink bracht hem op een late avond via smalle paadjes naar een plek nabij de Ringweg, waar hij opgevangen werd door haar vader, H.J. Wikkerink, ook wel ‘Ome Jan’ en haar latere zwager Geert Lammers. Hij werd door het verzet verder gebracht en verbleef nog ruim 40 dagen in Den Haag bij de familie Wissink. Daarna ging hij naar Limburg, dat al bevrijd was. Hij slaagde er uiteindelijk met hulp van verzetsmensen in om - al in september 1944 - naar Engeland terug te keren.

Sinderen en Westendorp, 31 maart 1945
Corperal Walter Edward Henry Sellick en Private Sydney Peter Cooper kwamen om (Killed in action, KIA) bij boerderij ‘t Olde Rexwinkel in Sinderen.
Arthur George Sibley van het 12th (2nd Battalion. The Queen’s Westminsters) Battalion. King’s Royal Rifle Corps sneuvelde op 31 maart 1945 aan de Doetinchemseweg bij de boerderij van de fam. Reimes te Westendorp. Hij werd begraven in een veldgraf in de weide langs de Doetinchemseweg.
Op 12 juni 1945 werden Corperal W. E. Henry. Sellick en Private Sydney Peter Cooper en Arthur George Sibley herbegraven op het Commonwealth War Graves General Cemetery Varsseveld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Maarten Koudijs
  • Foto's: Maarten Koudijs