TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument 168th Engineer Combat Battalion

Sankt Vith was vanwege zijn ligging als verkeershub een belangrijk strijdtoneel tijdens de Battle of the Bulge. Het dorp lag ongeveer 15 kilometer achter het front in de Schnee Eiffel, in het gebied dat verdedigd werd door de US 106th Infantry Division. Na de val van Schonberg, kreeg Kolonel Riggs van 81st Engineers op 17 december 1944 van Generaal Jones de opdracht om met een reserve team (168th Engineers, 81st Engineers, Headquarters Staff) St Vith te verdedigen. Riggs trok oostwaarts richting Heuem, en groef zich in op de Prumerberg, vanwaar een goed zicht was op de weg tussen Schonberg en St Vith. De Engineers verdedigden hun posities heldhaftig tegen een overmacht aan Duitse tanks en infanterie, maar uiteindelijk kwam St Vith op 21 december in Duitse handen, veel later dan gepland. Amerikaanse eenheden trokken zich terug in de richting van Vielsalm, waar inmiddels eenheden van 82nd Airborne waren gearriveerd ter versterking. Riggs en 70 overlevenden werden gevangen genomen, vele anderen stierven tijdens de verdediging.

Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan hen die vielen tijdens de gevechten op deze plek. Neem de N626 vanuit St Vith richting Schonberg. Op de top van de Prumerberg vindt je het monument voor de 168st Engineers aan de linkerzijde van de weg. In het bos zijn de sporen van de strijd nog goed zichtbaar. Zie Michael Tolhurst " St Vith US 106th Infantry Division" voor meer informatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Herbert Celen
  • Foto's: Randy Brandt

Gerelateerde boeken