Abbaye-aux-Hommes – Église St-Étienne

De zeer imposante abdij van Caen was tijdens de geallieerde invasie in juni 1944 het toevluchtsoord voor duizenden inwoners van Caen. Hier schuilden zij voor de afschuwelijke bombardementen. Om te voorkomen dat de abdij gebombardeerd zou worden, werd er aan de buitenkant een groot laken opgehangen met het rode kruis erop (wat het teken was van een hospitaal, dat niet gebombardeerd mocht worden).

De kerk Église St-Étienne, die bij de abdij hoort, is gesticht door Willem de Veroveraar. In 1066 werd er met de bouw begonnen en in 1077 werd de kerk ingewijd en werd Lanfranc de eerste abt.
In de kerk is een monument te vinden op een lokatie waar vroeger de tombe van Willem de Veroveraar heeft gestaan. De kerk werd in de 16de eeuw geplunderd door hugenoten die het graf leegroofden en de resten her en der hebben verspreidt.
Een grafschrift voor het altaar van de kerk laat de lokaties zien waar deze resten zich momenteel bevinden. Het enige wat nog in deze kerk van Willem de Veroveraar ligt, is het dijbeen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ewoud van Eig
  • Foto's: Ewoud van Eig

Gerelateerde boeken