TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Atlantikwall - Hillman Bunker

Vesting Hillman is gelegen in het zuidelijke deel van Colleville-Montgomery, t.z.t. geheten Colleville-sur-Orne. Colleville-sur-Orne was een landingsstrand van de Britse 3e infanteriedivisie onder de codenaam Sword Beach.

Colleville werd vooral verdedigd door de vesting Hillman, een betonnen geheel van 600 meter lang waarin het hoofdkwartier van het 736e Regiment Grenadiers was gevestigd, met netwerken van prikkeldraad en mitrailleurs. Het First Suffolk Regiment moest twee keer aanvallen alvorens de versterking rond 20:00 uur te nemen.

Het fort Hillman met zijn twaalf half ingegraven betonnen gebouwen die door onderaardse gangen met elkaar zijn verbonden, wordt tegenwoordig door een plaatselijke vereniging beheerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster
  • Foto's: Kees Jan Koster (1,2), René Winters (3,4) & William van der Pluijm (5)

Gerelateerde boeken

D-Day
D-Day, 6 juni 1944
  • Artikel door Pieter Schlebaum
  • Geplaatst op 4 juni 2007

Landingen op Sword Beach

6 juni 1944, een zeer belangrijke datum wanneer het over de bevrijding van Europa gaat. Op deze dag vond de grootste amfibische landing uit de geschiedenis op het continent plaats: Operatie Overlord. Meer dan 130.000 Britse, Amerikaanse en Canadese manschappen zetten in Normandië voet op Franse bodem. Hun doel is was het doorbreken van Hitler’s Atlantikwall. Het zou duizenden jonge mannen hun leven kosten, maar na operatie Overlord brokkelde het Derde Rijk steeds verder af. Het tij keerde definitief, in het voordeel van de geallieerden.