TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlands Oorlogsgraf Algemene Begraafplaats Sprang-Capelle

Op de Algemene Begraafplaats in Sprang-Capelle ligt het graf van Verzetsman Jan de Rooy. Toen de familie waar hij zijn radio had verstopt was opgepakt heeft hij zich vrijwillig aangegeven om hun te redden, wetende dat dit hem zijn leven zou kosten. Ondanks marteling heeft hij geen andere namen genoemd.

Hij werd doodgeschoten op 6 januari 1945 op 21-jarige leeftijd.

Tekst in de bronzen koffer:
SaarbrŁcken, 20 oktober 1942

"Daarom moeder, maak geen zorgen over mij, ik redt mij wel
met Gods hulp, zal ik weer behouden en wel thuis komen"

Vanuit Duitsland waar hij Dwangarbeid verrichtte,
schrijft Jan deze woorden aan zijn ouders.

Op 4 december 1944 gaat Jan de Rooij, samen met een ander lid van de verzetsgroep Andrť, vanuit het dan al bevrijde Sprang-Capelle via de Biesbosch met een zender naar de overkant van de Bergsche Maas. Vanuit een boerenschuurtje in Dussen geeft hij wekenlang berichten door over een grote Duitse troepenopbouw in het dan nog bezette land van Heusden en
Altena. Die is bedoeld om de Antwerpse haven met een tegenaanval te heroveren op de geallieerden. Op 22 december 1944 ontdekken de Duitsers de zender en dreigen de onschuldige bewoners van de boerderij te doden. Jan meldt zich daarop vrijwillig en wordt uiteindelijk zonder enige vorm van proces op 6 januari 1945 gefusilleerd.

Postuum heeft Jan de Rooij meerdere hoge onderscheidingen gekregen.

Sprang-Capelle, 7 juli 2010

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & TracesOfWar.nl
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2), Fedor de Vries (3, 4)
  • Wikipedia