TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Zwartewaal

Op de Algemene Begraafplaats van Zwartewaal zijn zes oorlogsgraven van het Gemenebest.

Vijf van hen stierven op 20 mei 1945, ruim twee weken na de Duitse overgave. Dit waren de Britten Browes, Groombridge, Lowman en Wheeler van de 126 Light Anti-Aircraft Regiment (onderdeel van het 7th Battalion, The Middlesex Regiment) en de Canadees Monk van 7 Battery, 2 Field Regiment, Royal Canadian Artillery. Zij waren die middag met een aantal Nederlandse collaborateurs aan het werk in een Duits munitiedepot bij de Put van Heenvliet (de plas tussen Zwartewaal en Heenvliet). Omstreeks half 5 vond hier een explosie plaats, als gevolg van een booby trap. De vijf artilleristen kwamen hierbij om het leven. Twee dagen later werden zij begraven op de Algemene Begraafplaats van Zwartewaal, waar ook Flight Lieutenant Ivor Worthington-Wilmer begraven lag.

Worthington-Wilmer was de piloot van Bristol Blenhem L8866. Dit toestel was op 4 juli 1940 door twee Duitse jagers neergehaald en voor de kust van Oostvoorne in zee gestort. Het lichaam van Worthington-Wilmer werd de volgende dag door vissers uit Zwartewaal uit het water gehaald bij de Brielse plaat. De Sergeants Maydon en Stanley maakten ook deel uit van de bemanning. Maydon werd gevonden bij een eerste poging het wrak te bergen en ligt begraven is Oostvoorne. Stanley is nog altijd vermist.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)