TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fusillade Monument Oktober 1944 Alphen

Dit Monument herinnert aan de fusillade van drie burgers in begin oktober 1944 in de plaats Alphen N-Br. deel uitmakend van de huidige gemeente Alphen-Chaam (vroeger Alphen-Riel). Op bewuste dag in oktober 1944 werden drie burgers uit hun schuilkelder gehaald nabij hun woning door Duitse Falschirmjšger van de 11e divisie. Alphen was toen frontgebied, Baarle-Nassau was voor een groot gedeelte bevrijd. De drie burgers werden meegenomen naar een greppel verder het zandpad in. Daar moesten ze in gaan liggen waarna ze een schot kregen. Twee van de burgers overleden maar de derde kwam later die dag bij bewustzijn en slaagde erin om onder het zand vandaan te kruipen en hulp te zoeken. De twee slachtoffers waren de de 45 jarige landbouwer Adrianus Oomen uit Alphen en de 21 jarige onderduiker Willy van den Corput, van beroep schilder uit Breda, in die tijd was hij O.D. koerier. De derde, die gewond was, was de 39 jarige landbouwer Felix Roelen. Nooit is helemaal duidelijk geworden waarom zij zijn meegenomen en gefusilleerd. Vermoed wordt dat in de schuilkelder, kort voor de drie werden meegenomen, ook twee of drie marechaussees zaten die betrokken waren bij het verzet. Deze drie vertrokken richting Chaam net voordat de Falschirmjšger bij de schuilkelder kwamen. Mogelijk waren de Duitsers naar de drie verzetsmensen op zoek en namen de drie slachtoffers mee als represaille.

Op 7 oktober 2013 is de renovatie van het monument gereed gekomen. Dankzij een goede bewegwijzering is het nu weer goed voor bezoekers bereikbaar. Bovendien is dit oorlogsmonument van een informatiebord voorzien zoals voor alle kunstwerken in de gemeente Alphen-Chaam heeft plaatsgevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gemeente Alphen-Chaam en Jos van Roozendaal
  • Foto's: Marten Oldersma