TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bevrijdingsbos Groningen

Als eerbetoon en dank aan de Canadese veteranen van de Tweede Canadese Infanteriedivisie, die tussen 13 en 16 april 1945 onder leiding van Generaal A.B. Matthews de stad hebben bevrijd is er het "Bevrijdingsbos" in Groningen. Dit bos zal de herinnering aan de offers die Canadezen, Polen, Belgen, Britten, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en andere buitenlandse militairen en de Nederlandse verzetsstrijders voor de vrijheid brachten, levend houden.

Het Bevrijdingsbos in Groningen bestaat uit 30.000 esdoorns. Het esdoornblad, of Maple Leaf, is het nationale symbool van Canada. Het Maple Leafpad, de ingang van het bos, is beplant met esdoorns, een geschenk van de Canadese bevrijders. Hier staat een informatiebord en een plattegrond van het bos.

In de vijver van het bos is op 6 mei 2005 het 'Ereteken voor de Canadese bevrijders' geplaatst. Dit monument is ontworpen door landschapsarchitect Robin de Krijger. Uit het water komt een stalen paal op, waaruit een blad voortkomt. Het is een vier bij vier meter groot roestkleurig beeld van cortenstaal in de vorm van een esdoornblad, het nationale symbool van Canada. De rechterkant van het esdoornblad lijkt op te krullen, maar het zijn duiven die uit het blad voortkomen en opvliegen..

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

53.242657, 6.631021

Sporen van de oorlog: Bevrijdingsbos ter herinnering aan de Canadezen

jun2020

Sporen van de oorlog: Bevrijdingsbos ter herinnering aan de Canadezen

2019 en 2020 zijn bijzondere jubileumjaren: we vieren 75 jaar vrijheid. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) staat uitgebreid stil bij deze zwaar bevochten vrijheid, waarbij ons accent ligt op Nederland en de Nederlandse bijdragen. De onderstaande bijdrage van Tessa Mulders is overgenomen van de website www.75jaarvrij.nl.

Lees meer