TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Rijksstraatweg 190

Deze kleine, koperen gedenkplaten (stolpersteine of struikelstenen) herinneren aan:

* Salomon David Nathans, geboren 1889, gedeporteerd 1942 uit Westerbork, vermoord 1942 in Auschwitz.
* Rosa Nathans-Rosenbaum, geboren 1891, gedeporteerd 1942 uit Westerbork, vermoord 1942 in Auschwitz.
* Simon Nathans, geboren 1921, gedeporteerd 1942 uit Westerbork, vermoord 1942 in Auschwitz.
* Ephraïm Nathans, geboren 1922, gedeporteerd 1942 uit Westerbork, vermoord 1942 in Auschwitz.

Salomon David Nathans en Rosa Rosenbaum trouwden in 1919. Ze kwam naar Haren, de geboorteplaats van haar man, waar ze twee zonen kregen: Simon en Ephraïm. De familie hield een koosjer huis.

Salomon, genaamd Sam, en Rosa kochten een winkel op de hoek van de Rijksstraatweg en de Kerkstraat, waar ze een klein bedrijfje van maakten om stoffen te verkopen en zaken als bedrijfskleding, onderkleding, sokken en lijkwades te maken. Hij reed ook op zijn fiets om stoffen te verkopen in nabijgelegen dorpen. Later investeerden ze hun winst in onroerend goed.

De jongens gingen naar een openbare basisschool aan de Kerkstraat. Simon, Simi genaamd, ging vervolgens naar de Stads-HBS in Helpman in Groningen en behaalde daar in 1940 zijn eindexamen. Zijn broer, Eeffi genaamd, begon mee te helpen in het familiebedrijf. Buren herinnerden zich de jongens als verlegen en bescheiden.

De anti-joodse regelgeving begon de Nathans te treffen en tegen het einde van 1941 konden ze niet langer van hun bedrijf leven. Bovendien mochten Joden vanaf september 1941 niet meer zonder toestemming van woning veranderen. Er was een avondklok ingesteld.

Begin juli 1942 vroegen de jongens toestemming voor een werkkamp. Hun vader, die niet in de beste gezondheid verkeerde, wilde met zijn zonen meegaan. Op 10 juli gingen ze met de bus naar Westerbork. In de nacht van 14 op 15 juli werden ze met het eerste transport naar Auschwitz gedeporteerd. Ze werden daar vermoord - Simon eerst op 21 augustus 1942 op 21-jarige leeftijd, Ephraïm op 2 september op 19-jarige leeftijd en Salomon eind september op 53-jarige leeftijd.

Rosa Nathans was alleen. De winkel was gesloten en verzegeld. Ze had geen bericht van haar man en zonen. Haar huishoudster bood een schuilplaats aan, maar Rosa wilde op haar familie wachten. Op 27 november 1942 werd ze afgevoerd naar Westerbork. Ze was daar nog geen twee weken voordat ze op 8 december werd gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze op 11 december werd vermoord. Ze was 51. Zes weken later stalen de politie en stadswerkers de inhoud van het huis en bedrijf van de Nathans.

Bron: 'Van kwaad tot onvoorstelbaar erger: verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren', Wil Legemaat, Haren, Boomker, 2010 .

"Stolpersteine" is een kunstproject voor Europa van Gunter Demnig om de slachtoffers van het nationaal-socialisme (nazisme) te herdenken. Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine koperen plaquettes van 10x10 cm die in de stoep zijn geplaatst voor de laatste vrijwillige woning van (meestal joodse) slachtoffers die door de nazi's zijn vermoord. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam is vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)