TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument RAF North Weald

Dit monument is ter nagedachtenis aan degenen die dienden op het vliegveld van North Weald, dat operationeel was in de Eerste en Tweede Wereldoorlog en vooral aan degenen die zijn omgekomen.

In de nasleep van hun terugkeer aan de macht in hun eigen land nadat het nazi-regime was uitgeworpen, zocht de Noorse regering toestemming om de steen in het dorp North Weald te plaatsen als een symbool van dank aan de dorpelingen die de aanwezigheid van de Koninklijke Noorse Luchtmacht hadden omarmd. en 332 squadrons in de oorlogsjaren.

Met alle overeengekomen formaliteiten, werd in de jaren vijftig de steen opgericht en werd een openingsceremonie met de Noorse koningshuis en de RAF op North Weald gestationeerd. Het was een belangrijk bouwwerk op een openbare plaats en werd zowel door de Noren als door de dorpelingen vereerd.

In 2000 werd de Noorse steen op de green buiten het North Weald Airfield Museum vergezeld door een prachtige stenen muur uit Portland die we nu kennen als het Monument.

Het element 'Memorial' gewijd aan degenen die hun leven hebben verloren tijdens hun dienst op het vliegveld van 1916 tot de sluiting. Het had niets te maken met oorlogsverliezen, hoewel veel van de herdachten inderdaad in oorlog zijn omgekomen.

Nominaal werd het monument betaald door een openbare inschrijving in de praktijk was de financiering voor de structuur afkomstig van een zeer smal veld met een openbaar gezicht dat het een Memorial Trust was. De 'Trust was verantwoordelijk voor het onderhoud en de toekomstige richting van het project zolang de opdrachtgevers fit en bekwaam waren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Bryn Elliott
  • Foto's: Arjan Vrieze

51.713157, 0.155659