Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Partizanen Monument Rovinj

Het monument herdenkt de partizanen en andere slachtoffers van het fascisme ten tijden van de periode 1940 - 1945.
Op het monument staat de onderstaande tekst:

palim borcima
i zrtvama
fasistickog terora
1956

In het Nederlands:
gesneuvelden
en slachtoffers
fascistische terreur
1956

Het bataljon "Pino Budicin" is vernoemd naar de communistische activist en Joegoslavische volksheld Giuseppe Pino Budicin, geboren op 27 april 1911 in Rovigno d' Istra, een kleine stad aan de kust van IstriŽ. Op de leeftijd van 21 jaar werd Pino Budicin gedetacheerd bij de Italiaanse Koninklijke Marine op de marinebasis van La Spezia. Aan het einde van zijn militaire dienstplicht ging Pino Budicin terug naar zijn geboortestad. Tussen 1933 en 1943 werd hij vele malen gearresteerd voor zijn activiteiten in de Italiaanse Communistische Partij. Op 8 september 1943 nadat de Italiaanse radio het aflopen van de wapenstilstand tussen ItaliŽ en de geallieerden had uitgezonden, organiseerde hij snel een opstand in Rovinj. Toen het Duitse leger de stad enkele weken later heroverde, verhuisde hij naar buiten de stad, samen met zijn kameraden en werd actief lid bij de partizanen.
Hij werd door een vuurpeloton doodgeschoten. Tijdens zijn executie schreeuwde hij naar het vuurpeloton: "Uit elke druppel van mijn bloed, honderd partizanen" .

Na de oorlog richtten de plaatselijke autoriteiten een buste op. Op het moment van zijn dood was hij secretaris van de Communistische Partij in Rovigno en de lokale vertegenwoordiger van de Nationale Anti - Fascistische Raad van de People's Liberation KroatiŽ of ZAVHOH.

Het eerste Partizanen Bataljon Pino Budicin was een militaire eenheid van de Vladimir Gortan Brigade, 43ste Afdeling van het 4e Army Corps van het Joegoslavische Bevrijdingsleger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bataljon was bijna volledig opgebouwd uit Italianen, de meeste van hen uit de voormalige Italiaanse regio IstriŽ.

Deze andere buste herdenkt Matteo Benussi (1906-1951), Volksheld van JoegoslaviŽ vanwege zijn activiteiten in het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

45.083862, 13.633845